A kiegészítő biztosítások piacának egyik leginnovatívabb szereplője címre hajtó Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület (Köbe) az idei kampányban a Parkolás biztosítással lép piacra, az évfordulós váltóknak ajánlva a terméket. Mint azt Tóth Sándor ügyvezető igazgató a Napi Gazdaságnak elmondta, a termék ötletét az adta, hogy a gépjárműkarosszéria-károk jelentős része parkolás idején, vagy épp akkor következik be, amikor a gépjármű nincs is mozgásban.

A káresetek elemzését követően a Köbe négy kockázatra nyújt a jövőben biztosítási fedezetet. A parkolás közben bekövetkező karosszériasérülések számítanak az elsőnek − jellemzően a kocsi oldalának meghúzása, illetve a rátolatásos karosszériasérülések tartoznak ebbe a körbe.

A második kockázati kör az elhagyott autóban parkolás közben keletkezett károk köre − ilyenek jellemzően az úgynevezett "rányitásos" balesetek, amikor a mellettünk parkoló autós ajtaja sérti meg a karosszériát. A Köbe a jövőben téríti a parkolás közben feltört autók megsérült karosszériaelemeinek javítását, cseréjét is − jellemzően itt a zárcserére lehet gondolni. Emellett pedig a biztosítás ingyenes autómentési opciót is tartalmaz olyan esetekben, amikor például fakidőlés miatt a parkoló jármű mozgásképtelenné válik.

A Parkolás biztosítást a Köbe valamennyi autós számára biztosítja, a szolgáltatás éves díja 3650 forint. Ezért a társaság évi 150 ezer forintos limitösszegig téríti a személygépjárművekben és kis tehergépkocsikban keletkezett "parkolási" károkat. A biztosításhoz nem tartozik önrész, s a társaság azt sem vizsgálja, hogy hány káresemény történik: csak az évi 150 ezer forintos kártérítési limit a döntő − más kérdés, hogy egy összetört lökhárító cseréje ebből nehezen oldható meg.

Feltétel ugyanakkor − hangsúlyozta Tóth Sándor −, hogy a sérült karosszéria javítását a Köbe saját vagy szerződött szervizeiben kell elvégezni. A biztosítóegyesület januárra 18-20 egységes hálózattal országos lefedettséget teremt e téren − ígérte az ügyvezető igazgató. Miután rányitáskár lényegében minden szupermarket-látogató autót érhetett már, a Köbe komoly dokumentációhoz köti a kártérítés kifizetését.

Az idegen személy vagy autó által a parkoló autóban okozott kár befogadásához rendőrségi jegyzőkönyvet ír elő a biztosítási egyesület, míg a parkolás közben okozott saját kár esetében annak − a másik, vétlen autós vagy például kidöntött parkolóoszlop esetében az érintett áruház − felelősségbiztosítási káraként történő rögzítés az előírás. Ez persze némileg macerássá teszi az igényérvényesítést.