Egy 861,8 milliárd forintos év végi költési csomag részleteiről számolt be a gazdasági kormányzat. Gazdaságvédelmi, oktatási-nevelési, illetve egészségügyi fejlesztések, a kulturális tevékenységek finanszírozása, a kórházak adósságrendezése és számos helyi kezdeményezés támogatása is szerepel a kormány év végi forrásbiztosító határozatában. A támogatásnak számos eleme olyan, amely egy-egy fejlesztés vagy beruházás jövő évi előfinanszírozását jelenti. A helyi önkormányzatok és a megyei jogú városok mintegy 28,6 milliárd forintos plusz forrással számolhatnak. A közúthálózat korszerűsítése mellett számos helyen újulhatnak meg bölcsődék, óvodák és iskolák. A kórházak adósságfinanszírozására 44,5 milliárd forintot költ a kormány.

A részletek már meg is jelentek a csütörtöki Magyar Közlönyben. Az idei költségvetésen belüli legnagyobb átcsoportosítás a gazdaságvédelmi programokból történik, ez 713 milliárd forintot tesz ki, ennyivel növekedhet ez a költségvetési tétel.

Területfejlesztésre 16,3 milliárd, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 44,4 milliárd forint fordítható, többletként.

Az átcsoportosításokat tartalmazó határozat melléklete felsorolja azokat az önkormányzatokat, amelyek támogatáshoz jutottak. A megyei városok, az önkormányzati feladataik ellátására - egyenként - 1 milliárd 380 millió forinthoz jutottak. Ezen túlmenően Szolnok út- és járdafelújításra, parkoló-kialakításra, közmű rekonstrukcióra, hídfelújításra 2,7 milliárdot, Soroksár pedig közlekedési infrastruktúra fejlesztésre 4,5 milliárd forintot kapott. Székesfehérvár 615 millió, Zalaegerszeg 228 millió többlethez jutott az 1 milliárd 380 millión felül.

A kormány az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében több új pályázatot is nyilvánosságra hozott. Januártól lehet pályázni a kkv-k kapacitásbővítő válság-támogatására 15,8 milliárdos keretösszegig, illetve februártól él a mikro-, kis- és középvállalkozások egészségipari termékek gyártására irányuló fejlesztéseinek programja, 23,1 milliárdos kerettel.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében a divat és dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatására 3 milliárd keretösszegig, az egyszer használatos és egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásával érintett, valamint az ezeket helyettesítő termékek gyártásával foglalkozó vállalkozások technológiaváltásának és kapacitásbővítésének támogatására szintén 3 milliárd forintot keretösszegig lehet pályázni. Bölcsőde fejlesztésre - szintén a VEKOP keretében - 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre.