A kormány megszünteti a korhatár alatti nyugdíjakat - az erről szóló törvényjavaslatot péntek este terjesztette be a kormány nevében a parlament elé Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter. Ez egyebek mellett tartalmazza, hogy korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-től nem állapítható meg, az azt megelőzően megállapított ilyen öregségi nyugdíjakra a nyugdíj kezdő napján hatályos szabályokat kell alkalmazni. Erről szóló kormányzati tervekről a Napi Gazdaság Online korábban itt írt.

Nem voltak ilyesmire nemzetközi próbálkozások, a korkedvezményes nyugdíj világjelenség, és gyakorlatilag a társadalombiztosítás kezdete óta létezik - nyilatkozta a Világgazdaságnak Máté Levente. A nyugdíjszakértő arra mutatott rá, hogy egyes szakmákban, például a tűzoltóknál a munka elvégzéséhez olyan képességek kellenek, amelyek fiatalon még megvannak, később azonban már nincsenek. Ha számukra jogszabállyal nem biztosítják a korábbi öregségi nyugdíj lehetőségét, akkor valószínűsíthető, hogy egy részük rokkanttá válik. Ilyen módon a valós egészségkárosodásuk miatt fognak valamilyen módon állami segítségre szorulni.

A korkedvezményes nyugdíjak átrendezése, felülvizsgálata helyes lehet, de a korhatár előtti nyugdíj univerzális visszavonása szembemegy a társadalombiztosítás története során megfogalmazott alapelvekkel - tette hozzá a szakértő.

A korhatár alatti nyugdíjmegállapítások aránya rendkívül nagy, 2009-ben az új megállapítások 77 százaléka volt ilyen, ezért valahogyan ezt a kérdést rendezni kell - vélekedett Cseres-Gergely Zsombor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Budapest Intézet partnere. A szakember szerint azonban az is kérdés, hogy a munkanélküli-ellátó rendszer a későbbiekben alkalmas lesz-e a korai nyugdíjjal élni nem tudók más munkához juttatására. A mostani ellátórendszer ugyanis nem ilyennek tűnik.