A parlament honlapján szerdán megjelent és a miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényjavaslat az "egyes törvényeknek Magyarország versenyképessége javítása érdekében történő módosításáról" címet viseli. Ez módosítja a gáz- a villamosenergia- és a víziközmű-törvényt is. Mindháromnál - egy bizonyos határig - eltörli a csatlakozási díjakat.

Így mentes a csatlakozási díj és minden kapcsolódó költség alól a legfeljebb 4 köbméter/óra névleges teljesítményű gáz fogyasztásmérő beszerelése. Jelenleg a csatlakozási díjak mértékét a Magyar Energia Hivatal elnöke rendeletben állapítja meg. Ez most a 4 köbméter/óra teljesítményű gázóránál 150 ezer forint.

A villamos bekötésnél pedig - a javaslat szerint - mentes lesz a csatlakozási díj és minden kapcsolódó költség alól a legfeljebb 16 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése. Jelenleg itt is a Magyar Energia Hivatal elnöke állapítja meg a csatlakozási díjat, amely 1 amperenként 3600 forint. Ezt tetézi a 30 méteren túli légvezeték-bekötés méterenkénti 1200 forintos és a 15 méteren túli földkábel méterenkénti 4 ezer forintos díja.

A víziközmű-szolgáltatási törvény úgy egészül ki, hogy mentes lesz a víziközmű-hálózatba és a szennyvízhálózatba való bekötéssel kapcsolatos valamennyi költség és díj alól a legfeljebb 32 milliméter átmérőjű vezeték bekötése. Itt már bonyolultabb a jelenlegi díj feltérképezése, miután sem a törvény, sem pedig annak a végrehajtási rendelete nem forintosítja a díjat. Ez utóbbiban az szerepel, hogy a víziközmű szolgáltató állapítja meg a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás összegét. Az egyes szolgáltatók - amennyiben közlik - százezres nagyságrendű hozzájárulást is közölnek, a bekötés díjára nem találtunk összeget.

A kérdés ezek után az, hogy az említett három díj eltörlése miképpen javítja Magyarország versenyképességét?