A miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön közölte, hogy Gerhardt Ferencet, a monetáris tanács tagját jelöli a kormányfő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy a - jegybanktörvény előírásainak megfelelően - javaslatot kíván tenni Áder János köztársasági elnöknek Gerhardt Ferencnek a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé történő kinevezésére, 2013. április 22-i hatállyal - közölte Havasi Bertalan. Orbán Viktor levelében arra kérte Kövér Lászlót, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a jelölt bizottsági meghallgatása érdekében.

Király Júlia, az MNB egyik alelnöke hétfőn jelentette be, hogy lemond posztjáról április 22-i hatállyal, vagy már korábban, ha az új alelnököt április 22. előtt kinevezi az államfő.

A jegybankról szóló törvény értelmében a Magyar Nemzeti Banknak legalább kettő, legfeljebb három alelnöke van. Az MNB alelnökeinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek.

Király Júlia lemondásával a kinevezés nélkül egy alelnöke maradt volna a jegybanknak, Balog Ádám személyében; Karvalits Ferenc alelnök hatéves mandátuma március 26-án járt le. Király Júlia mandátuma szerint július 2-áig tölthette volna be pozícióját.

Király Júlia lemondásával 8-ról 7-re csökken a monetáris tanács tagok száma, de a külső és belső tagok aránya továbbra is megfelel az előírásnak, miszerint a belső tagok száma nem haladhatja meg a külsőkét. Gerhardt Ferenc MNB-alelnöki kinevezése által belső taggá válik, és belső tag még Matolcsy György jegybankelnök és Balog Ádám, külső tag Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János Béla, Kocziszky György és Pleschinger Gyula.