Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már másfél év eltelt az egészségügyi szolgálati jogviszony törvény bevezetése óta, ezért nyáron a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja úgy döntött, hogy felméri, mennyire tűnt el a magyar egészségügyi ellátások rendszeréből a hálapénz.

A kutatásban a kérdőívet 207 orvos töltötte ki, mondta Mikesy Gergely, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának projekt szakmai szakértője, az IME egészségügyi konferenciáján.

Mint mondta, korábban

  •  az alapellátásban dolgozók 25 százalékát,
  • a járóbeteg ellátásban dolgozók 38 százalékát,
  • a fekvőbeteg-ellátásban dolgozóknak pedig a 80 százalékát érintette a paraszolvencia.

A friss kutatás adatai szerint leginkább a vesztegetés típusú hálapénz kezd eltűnni az egészségügyi rendszerből, válaszolták az orvosok.

A praxisok 81 százaléka azt válaszolta, hogy csökkent a hálapénzfizetés gyakorisága és mennyisége is.

Leginkább az ápolók szakszemélyzet és a rezidensek között tűnhet el a hálapénz, az orvosbárók pedig továbbra is hozzá fognak jutni ehhez az extra juttatáshoz, állapította meg a kutatás.

Legutóbb a Petz Aladár Egyetemi Kórház egyik főorvosa ellen indítottak eljárást, mert hálapénzt fogadott el. A police.hu-n megjelent közlemény szerint akár három évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja, és egy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető az a páciens, aki adja a hálapénzt.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) korrupciómegelőzési főosztálya a 24.hu-val azt közölte, 2021. január 1. és 2022. november 10. között kilenc olyan ügyben tettek feljelentést, melyben hálapénz átadása történt.