Mit tehetünk egy-egy olyan évben, amikor a tavaszi fagyok nem tarolták le a virágokat, kórokozók és kártevők sem tizedelték meg a termést és a szilvafáink rogyadoznak az érő gyümölcs súlya alatt? - teszi fel a kérdés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kezelt Ételt csak okosan oldal, s számos tanácsot is ad a bőven érő gyümölcs felhasználására.

Miután jóllaktunk a fáról szedett friss szilvával, készítettünk fahéjas porcukorral hintett szilvás gombócot, esetleg nekiveselkedtünk a lekvárfőzésnek, érdemes továbbgondolni a házi szilva feldolgozását.

Legegyszerűbb megoldás a kimagozott gyümölcs lefagyasztása, amelyet aztán télen változatos módon használhatunk fel.

Másik népszerű tartósítási mód az aszalás. Az így megőrzött gyümölcs vadhúsokkal alkot jó párost például vörös boros aszalt szilvás ragu formájában.

Manapság kissé feledésbe merült recepteket is kipróbálhatunk, például az ecetesen eltett szilvabefőtt vagy az aszalt szilvás tejfölös bableves, amely nagyszüleink korában téli napokon gyakran került az asztalra.

De térjünk vissza még egy gondolat erejéig a lekvárfőzéshez. Ha el szeretnénk kerülni az órákon át tartó fortyogó-pöfögő lekvár kevergetését, válasszuk a főzés helyett a sütést. Egy éjszakán át a tepsiben elrendezett, alufóliával letakart szilvából lassú tűzön elkészül a lekvár. Reggel nincs más dolgunk, mint megkeverni és üvegekbe tölteni.

Ha a kevésbé sűrű dzsemmet szeretjük, készíthetünk szilvaresztert akár friss szilvából, akár befőttből vagy fagyasztott gyümölcsből.

Kicsit korainak tűnhet, de garantált a stresszmentes karácsony, ha már most gondolunk az előkészületekre. Meglephetjük családtagjainkat, barátainkat szilvás gasztroajándékokkal is. Az ízlésesen csomagolt fűszeres szilvás chutney-val, szilvás trüffellel vagy fahéjas aszalt szilvás rummal garantált lesz a siker az Ételt csak okosan oldal posztja szerint.

Szenteljünk időt a megtermett gyümölcsök és zöldségek változatos módú feldolgozására, hiszen ez az élelmiszer-kategória az, amelyhez köthetően az egyik legnagyobb a pazarlás mértéke. Erre hívja fel a figyelmet a FAO is a 2021-re meghirdetett gyümölcsök és zöldségek nemzetközi éve kapcsán.