Csak tiszta edényben, tiszta eszközökkel, tiszta kézzel végzett cefrézés után várhatjuk el, hogy az erjedés gyorsan beinduljon.

A párlatkészítésre szánt gyümölcs: magas cukortartalmú, fogyasztásra érett, aromás, egészséges, idegen anyagtól, föld-, fű-, levél-, ág-, szármaradványmentesnek kell lennie.

A folyamat a gyümölcs kiválogatásával kezdődik. Sokan hajlamosak a penészes gyümölcsöt a cefre közé „beválogatni”.

A rothadó gyümölcs elsősorban moníliával fertőzött, melynek jellegzetes, undort keltő íze a cefrében jelentkezik, s átmegy a pálinkába is.

- hívják fel a figyelmet az "Ételt csak okosan" oldalon.

A hullott gyümölcsöt a földes szennyeződéstől meg kell tisztítani. Távolítsuk el a levelet, szárat is, mert olyan anyagok juthatnak a cefrébe, melyek az erjedés során nemkívánatos ízt okoznak. Ez különösen megszívelendő a ribiszkeféléknél, illetve a cseresznye-, meggyszár esetében.

Az alapanyagot, magozni és aprítani kell. A magból, de legfőképp az összetört magból nemkívánatos anyagok oldódhatnak ki. A kajszi vagy meggy magjából kioldódó amigdalinból még hidrogén-cianid is keletkezhet, amely dúsulva, a lepárlás során komoly egészségügyi kockázattal is járhat.

Ha nagyobb tömegű almát, körtét, birset cefrézünk, a jobb kihozatal és a jobb minőség elérése érdekében egészen apróra szükséges zúzni a gyümölcsöket.  Célszerű más csonthéjas gyümölcsök vagy málnafélék húsát átnyomkodni.

Csak tiszta, zárható fedéllel rendelkező műanyag hordót használjunk, amit úgy válasszunk meg, hogy a gyümölcs a hordót 80-85 százalékig töltse meg, teret hagyva az erjedési gázoknak és a keletkező habnak is. Oly módon fedjük le, hogy a képződő szén-dioxid feleslege el tudjon távozni, de védje a cefrét a levegő oxigénjétől.

Fontos, ha zárt térben történik az erjedés, ügyeljünk a megfelelő szellőzésre, megakadályozva a szén-dioxid esetleges feldúsulását a levegőben. Kültéren a hordót napfénytől védett helyre állítsuk.

Biztosabb és jobb minőségű cefrét kapunk, ha pontosan szabályozott tápanyagellátást és megfelelően alacsony pH-t biztosítunk hozzáadott savval, tápanyaggal és speciális fajélesztő kultúrával.