Ez ma a gyógyszerkivonások napja: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 8 féle gyógyszer különböző kiszerelésének a forgalmazását függesztette fel. 

A hatóság közleménye szerint a Milgamma mellett felfüggesztették a Caspofungin, Amiodaron, Midazolam, Furosemid, Metamizole, Matever, Montek nevű gyógyszereket is.

A Milgammán rossz a lejárati dátum

Az egyik határozat szerint a Wörwag Pharma GmbH & Co. KG, Milgamma tablettáját azért hívják vissza, mert a 21H110 számú gyártási tételen lévő termékkel kapcsolatban bejelentés érkezett az OGYÉI-hez, mely szerint a tétel két különböző lejárati idővel került forgalomba. A vizsgálat során megállapították, hogy az érintett tétel csomagolása két részletben történt. Az első csomagolási szakaszban a forgalomba hozatali engedélyben rögzített 48 hónapos lejárati időnek megfelelő dátum helyett 49 hónapos lejárati időt tüntettek fel, így a gyártási tétel ezen része nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben foglalt követelményeknek. Ugyanakkor hangsúlyozzák: az eltérés nincs hatással a gyógyszer minőségére, betegbiztonsági kockázatot nem jelent. De azért ezt a tételt a patikákból visszahívják.

Felfüggesztettek több Törökországban gyártott gyógyszert is: 
  • a Montek 10-40 GBq radioaktív izotóp generátor nevű gyógyszert,
  • Matever 100 mg/ml koncentrátum oldatos infúziót
  • a Metamizole Kalceks 500 mg/ml oldatos injekció
  • Furosemid Hameln 10 mg/ml oldatos injekció forgalmazását
  • Midazolam hameln 5 mg/ml oldatos injekció/infúzió
  • AMIODARON HAMELN 50 mg/ml koncentrátum oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz való gyógyszert
  • Caspofungin ratiopharm 70 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz való gyógyszer több tételét is.

Minden Törökországban gyártott termék esetében az OGYÉI azt írta, hogy a termékek gyártása miatt már korábban vizsgálatot indítottak, de a keresztszennyezés miatt a minőségi hiba gyanúja továbbra is fennáll, ezért a gyógyszerek forgalmazásának felfüggesztéséről döntöttek.