A Direkt36 oknyomozó munkatársai még áprilisban robbantották ki a Fudan-ügyet, többek között a február 24-i kormányülésre készült minisztériumi előterjesztés alapján. Akkor kiderült, hogy a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji Fudan elitegyetem budapesti kampuszának építését. A minisztériumi előterjesztés szerint a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, és nagyrészt kínai hitelből valósulhatna meg, amit Magyarország fizetne.

Karácsony Gergely főpolgármester közérdekű adatigényléssel kérte ki még áprilisban a beruházással kapcsolatos kormányzati határozatokat – ami miatt a Fudan mellett döntöttek a Diákváros helyett –, azonban teljesen kitakart lapokat kapott meg - írja a 444

Eszerint a kormány számára túlságosan érzékeny információk között van az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) az előterjesztésen dolgozók közül néhány ember neve. Illetve minden olyan szövegrész, amely szerint az Orbán Viktor vezette kormány mindenképpen kínai hitelből akarja megvalósítani a Fudan-projektet, ráadásul egy kínai céggel már megkezdte annak előkészítését.

Emellett a Miniszterelnöki Kormányiroda nemcsak a kínai finanszírozásra utaló részeket húzta ki feketével, hanem a kínai kivitelezést taglaló bekezdéseket is. Ezekben például részletesen szerepel a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat 338 milliárd forintos ajánlata, miközben az ITM jóval drágábban – számításaik szerint 540 milliárd forintért – építené meg a kampuszt. 

A kormányiroda a cenzúrát azzal magyarázta, hogy “a kitakart adatok az üzleti titok körébe tartoznak, valamint (…) további döntések megalapozását szolgálják”.