Amint arról korábban beszámoltunk, augusztus 31-ével megszűnik a szociális alapú gáz-és távhő-ártámogatás, és beépül a lakásfenntartási támogatásba. Azt szeptember 1-jétől az önkormányzatokon keresztül lehet igényelni, és része lesz az eddigi fűtési támogatás is, amit a fával, szénnel, vagy más módon fűtők is igényelhetnek, a rezsitartozás nem akadály.  - számolt be a közrádió honlapja. A megállapított támogatás egy évig érvényes.

A rászorulók 2500 és 7900 forint közötti összeget kaphatnak, az önkormányzatok megvizsgálhatják majd a jogosultságot, az egy főre eső jövedelem mellett szempont lesz a család nagysága és a lakás, ház mérete is. Ennek alapján, egy elismert lakásfenntartási összeget alapul véve állapítják meg a jogosultságos és az összeget - mondta el a Kossuth Rádió reggeli műsorában Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) helyettes államtitkára. A támogatást mindenkinek újra kell igényelnie.

A Nefmi korábban azt közölte, hogy a támogatás megállapításához szükséges jövedelemhatár 71 250 forint, vagyis az öregségi nyugdíjminimum 250 százaléka lesz az eddigi 150 százalék helyett. Azoknak, akik eddig is jogosultak voltak a lakásfenntartási támogatásra, nem kell újra igényelniük a támogatást az azt a megállapító határozatban foglalt ideig változatlanul megkapják. Ugyanakkor azoknak, akik eddig jogosultak voltak a gázár- vagy távhőtámogatásra, szeptember elsejétől nem jár tovább "automatikusan" a lakásfenntartási támogatás, mivel több ponton változtak a feltételek.

A lakásfenntartási támogatásra az idei költségvetés mintegy 22 és fél milliárd forintot biztosít, a támogatás akár közvetlenül a szolgáltatókhoz is kerülhet. A nagycsaládosok egy másfajta számítás alapján továbbra is jelentős támogatást is kapnak.

A tárca becslése szerint szeptembertől 700-800 ezren részesülhetnek majd lakásfenntartási támogatásban, amelynek szeptember 1-jei hatállyal részévé válik a fűtési támogatás is - írja a hétfői Népszabadság.

A napilap korábbi adatai szerint jelenleg közel egymillió család részesül kifejezetten csak szociális gáz- és távhő-ártámogatásban. Ha ehhez hozzáveszik, hogy számos más jogcímen is igényelhető lesz a támogatás, a kormány szándékai ellenére sokan eleshetnek majd a kedvezményektől.

Ahhoz képest, hogy a támogatásra az önkormányzatok szociális normatívái között az idei költségvetés mintegy 22,5 milliárd forintot biztosít, a korábbi években csupán az energiatámogatásra évi 100 milliárd forintnyi összeg ment ki. Ráadásul az eddigiekhez képest sokkal több jogcímen nyújtható be az igény. Vezetékes/palackos gáz, távhő, fa, szén, áram vagy bármi más fűtési mód esetén van esély a kedvezményekre. Ezen túlmenően többek között lakbérre, albérletre, közös költségre, csatornahasználati díjra, szemétszállításra, a világításra és vízfogyasztásra is kaphatnak segítséget a rászorulók.

A napilap szerint a kormány úgy fog jóval több lehetséges jogcímen az eddigieknél kevesebb pénzt szétosztani, hogy alapos szűrések lesznek: mostantól az önkormányzatoknak "jövedelmi" mellett "vagyoni" ellenőrzést is kell végezniük az elbírálás előtt.