Újabb változást jelentett be Felvi.hu a felsőoktatási felvételi eljárásoknál. A 2023. szeptemberben induló képzésekre felvételizők már csak Ügyfélkapuval hitelesíthetik az E-felvételiben leadott jelentkezésüket, így nem csak a pontszámítás változik a közeljövőben, hanem a jelentkezés fontos eleme is - írják a portálon.

Teljesen elektronikus lesz a 2023-as általános eljárás:

  • Csak Ügyfélkapuval lehet hitelesíteni, megszűnik a hitelesítő adatlap postai beküldése.
  •  A szükséges dokumentumokat is csak elektronikusan lehet benyújtani, azaz ezeket sem lehet postán küldeni, hanem E-felvételiben kell feltölteni.

 

 

 

Ez azt jelenti, hogy aki jelentkezni szeretne egy 2023 szeptemberében induló képzésre, annak elengedhetetlen, hogy legyen Ügyfélkapu regisztrációja.

A keresztféléves eljárásban, vagyis a 2023. februárban induló képzésre jelentkezőket ez a változás még nem érinti, ettől függetlenül azonban érdemes nekik is Ügyfélkaput nyitniuk és azzal hitelesíteni.

Sok minden változik a felvételi eljárás során, többek között az is, hogy visszajönnek a szóbeli felvételik. Mint ismert, Csák János kulturális és innovációs miniszter július végén jelentette be, hogy átalakítják a felvételi rendszert, az egyetemeknek több beleszólásuk lesz a hallgatók kiválasztásába. 100 pontról az intézmények dönthetnek, ezzel visszajöhetnek a szóbeli felvételik. Vagyis ebben az esetben az egyetem maga dönthet arról, hogy mire és mennyi többletpontot ad a felvételizőnek, szemben a korábbi erről szóló szigorú központi előírással.