Végéhez közeledik a felsőoktatás ppp-konstrukcióban megvalósított oktatási infrastruktúra-fejlesztési program számvevőszéki ellenőrzése - adta hírül az számvevőszék hírportálja. Az ÁSZ a program előkészítésének megalapozottságát, valamint a kivitelezés és működtetés során a közpénzfelhasználás gazdaságosságát, hatékonyságát értékelte.  A vizsgálat megállapításait és javaslatait tartalmazó számvevőszéki jelentés nyilvános megjelenése 2011 szeptemberében várható.

A teljesítmény ellenőrzés módszerével végzett vizsgálat 14 felsőoktatási intézmény 20 projektjére terjedt ki. Az oktatási infrastruktúra bérleti-szolgáltatási díjához való hozzájárulás a teljes, húszéves futamidő alatt várhatóan 111,5 milliárd forinttal terheli az oktatásért felelős tárca költségvetését.

A köz- és magánszféra együttműködésével megvalósult program diákotthonok, kollégiumok, valamint oktatási létesítmények bővítésére, rekonstrukciójára irányult. A kollégium beruházási alprogramot az ÁSZ 2007-ben már ellenőrizte. A korábbi ellenőrzés során az előkészítés megalapozatlanságára, a hiányos, rendezetlen jogszabályi környezetre, a közszféra számára kedvezőtlen kockázatmegosztásra vonatkozóan tett megállapítások a ppp-ben megvalósult felsőoktatási fejlesztések többségét jellemzik.