Az áramtarifát, annak minden komponensének nagyságát hatóság, illetve jogszabály határozza meg. Az egyetemes (lakossági) szolgáltatásban jelenleg 1 kilowattóra villamos energiáért - áfával együtt - fizetett több mint 45 forint legnagyobb része, közel fele az áram nagykereskedelmi ára. A nagyereskedelmi ár két fő komponensre bontható: a nagykereskedők által érvényesíthető, jogszabályilag meghatározott 1,80 forint/kilowattórás árrésre, valamint magára a termelői árra.

A termelői ár szintén tovább részletezhető, azonban az egyes társaságok kimutatásaiból nem egységes kép rajzolódik ki, elsősorban az adatgyűjtések eltérő alapja miatt - mondja Drucker György, az Energiainfo.hu vezető elemzője. Az összehasonlító beszerzési ár (elismert költség) 17,60 forint/kilowattóra volt a vonatkozó 2011-es NFM rendelet értelmében, viszont a kereskedők által az egyetemes szolgáltatóknak értékesített áram átlagára 17,72 forint volt, a teljes beszerzésük fajlagos költsége pedig 18,68 forint/kilowattóra volt. (Mindezek alapján tehát az elvileg érvényesíthető árrésük sem nagyon jön ki így.)

Paks és az import a legolcsóbb

Az egyetemes szolgáltatók beszerzésének zöme az MVM Partner Zrt.-től (tavaly június óta a volt MVM Trade nagykereskedő jogutódja) történik az úgynevezett VEASz-ok keretében, ennek az értékesítési átlagára az említett 17,60 forint/kilowattóra (VEASz: az áramszolgáltató társaságokkal a privatizáció idején megkötött és az új villamos energia törvény alapján újratárgyalt Villamos Energia Adásvételi Szerződések). Az MVM Partnerre vonatkozóan nem áll rendelkezésre külön beszerzési forrásadat (az MVM szerződéses portfoliójának - volt hosszútávú megállapodások - összetétele lehet irányadó, tehát Paks, Mátra, Csepel).

Az összességében közel 19 forintos termelői ár az átlagos beszerzési árak súlyozott átlagából áll elő. A kereskedők beszerzési átlagárai 2012-ben a következőképp alakultak: 14,55 forint/kilowattóra import, 15,07 forint/kilowattóra a HUPX áramtőzsdéről, 34,94 forint/kilowattóra kát-áram a MAVIR rendszerirányítótól, 16,67 forint/kilowattóra közvetlenül a hazai erőművi forrásokból, míg a kiegyenlítő energia díját 30,36 forint/kilowattóráért számlázták le nekik. Azt is figyelembe véve, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. 12,28 forint/kilowattóra fajlagos árat kapott tavaly, az MVMP átlagos beszerzési ára valahol 15-16 forint/kilowattóra körül lehet a szakértő szerint. AZ MVM Partner adatai alapján a forrás-összetételben valamivel több mint 40 százalékot tett ki a szénalapon termelt, körülbelül 33 százalékot a nukleáris erőműben előállított, mintegy 7 százalékot a megújulókból (főleg biomasszából) termelt villamos energia aránya, a fennmaradó részt pedig az import fedezi.

Nagyításért kattintson a képre!

A nukleáris alapon termelt villamos energia esetében körülbelül 95 százalékos a tőkeköltség, ebbe a kiégett fűtőelemek elhelyezésének költsége, illetve az üzemanyagköltség is beleértendő. Ez utóbbi azonban talán az egyik leghomályosabb tétel, a fűtőanyagokat általában hosszú távú szerződések alapján értékesítik, az ebben rögzített árak pedig köszönőviszonyban sincsenek az urán árupiaci árfolyamával. A gázalapon termelt áram esetében 70 százalékos üzemanyagköltséggel lehet számolni.

Szén helyett a távhőre fizetünk

A lakossági fogyasztói ár további 3 százalékát, 1,46 forint/kilowattórát pedig a pénzeszközök (átfolyó tételek és támogatások, szénfillér, "kvázi adó") teszik ki. A pénzeszközök három komponensből állnak össze: szénipari szerkezetátalakítási támogatás, kapcsolt termelésszerkezet-átalakítás támogatása és kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatása.

A közelmúltban változás történt az egyes tételek nagyságát illetően. A frissen elfogadott, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló törvényjavaslat szerint a jövőben 19-ről 8 fillér/kilowattórára csökken a szénipari szerkezetátalakítási támogatás. Az innen elvett 11 fillér átkerül a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítás támogatásába, amely így 1,31 forint/kilowattórára emelkedik. (Ez gyakorlatilag a távhőtermelők megemelt kompenzációját jelenti, amit az érintettek a rezsicsökkentés ellentételezéseként kaptak meg.)

A kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatása változatlanul 7 fillér/kilowattóra marad. Ekképp tehát a pénzeszközök összege továbbra is 1,46 forint/kilowattóra marad, azonban a távhő támogatása a szénipar rovására valamelyest növekszik. (A kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási támogatást 2011. második felétől vezették be, párhuzamosan a kötelező átvételi rendszer (kát) átalakításával: a korábban megújuló támogatásra jogosult gáztüzelésű kapcsolt termelők (például a távfűtő művek) ekkor kerültek ki a kát támogatott körből.)

Hétszer nagyobb az áfa, mint a kiskerárrés

A végső ár 21 százaléka az áfa (az egyetemes szolgáltatásban részt vevőknek nem kell energiaadót fizetnie, és piaci értékesítés esetén is csak a nem lakossági fogyasztóknak).

Végül a teljes összegnek mindössze 3 százalékát fedi le az egyetemes szolgáltatói árrés (1,316 forint/kilowattóra). Ez az, amit a szolgáltató működésre, karbantartásra és fejlesztésekre fordíthat. A MEH évente elvégzi az alkalmazott árrések vizsgálatát, és mivel számos változó befolyásolja a költségek évközi alakulását, természetes, hogy a felmérés néhány filléres eltéréseket állapít meg. A különbségeket a következő évi engedélyezett árrés megállapítása során veszik figyelembe.