Az MNB továbbra is szorosan nyomon követi a swappiaci fejleményeket. Annak érdekében, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon – ezek között is kiemelten a swappiacon – és minden időszakban összhangban alakuljanak a monetáris tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel, a jegybank a július 8-án megkezdett eurolikviditást nyújtó devizaswap tendereknél overnightról tomnext futamidőre tér át, amit július 15-től kezdve napi rendszerességgel meghirdet.

Az aktív piaci jelenlét révén az MNB erősíti a monetáris transzmisszió hatékonyságát, ezen keresztül támogatva az árstabilitás elérését és fenntartását - olvasható a jegybank honlapján.

Így az MNB július 15-én, pénteken overnight és tomnext futamidőn is tart swaptendert, majd 2022. július 18. hétfőtől tomnext futamidejű swaptenderekre kerül sor napi gyakorisággal.

A swaptenderek paramétereit tartalmazó tenderfelhívásokat az MNB a tender napján 9 órakor teszi közzé a jegybank honlapján és a hírügynökségi oldalakon.

Az MNB továbbra is folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását, és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész határozottan beavatkozni az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében - írta a jegybank.

Elmaradt a reggeli kamatemelés: esett a forint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma, csütörtökön nem emelte tovább az egyhetes betét kamatát, újra 9,75 százalékon hirdette meg a tendert - derül ki a friss adatokból.

A szerdától érvényes alapkamattal azonos szinten maradt tehát az egyhetes betéti ráta. Az alapkamatot a kamatfolyosóval együtt kedden emelte meg az elvileg nem kamatdöntő ülésén a monetáris tanács 200 bázisponttal 9,75 százalékosra, az egynapos betét kamata 9,25, az egynapos és egyhetes hitelé 12,25 százalékosra nőtt.

A forint árfolyama csütörtökön nyitás után esni kezdett, az euró 412 forint fölé emelkedett, a dollár szintén járt 412 fölött. Majd délután fél kettőre javult a helyzet: a forint az euróval szembe 408,6-ig korrigált, a dollár pedig immár csak 408,3 forintba került.