Magyarország a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak (KNDK) a rendszerváltás előtt többször is adott kölcsönt. Az összeg immár csaknem 30 millió transzferábilis rubelre rúg, amely ma mintegy 6 milliárd forintot tesz ki - írta a napilap.

Erről a pénzről hosszú évekig nem született döntés, bár Magyarország továbbra is szeretné visszakapni, ezért évről évre felmerül valamilyen megoldás. Még 2008-ban Phenjan azt ajánlotta fel, hogy Budapest engedje el az adósság 90 százalékát, a maradékot, azaz több mint félmilliárd forintot pedig természetben, ginzenggyökérben fogadja el. Erre Budapest nemet mondott. Azután 2014-ben került elő ismét a tartozás kérdése, de megállapodás nem született.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM) szerint a Magyar Államkincstár a KNDK-val szemben jelenleg 29,63 millió klíring rubelkövetelést tart nyilván. 

A két ország kereskedelmi kapcsolata minimális: a KSH adatai szerint az elmúlt évtizedben több év is tényleges termékmozgás nélkül múlt el Észak-Korea és Magyarország között. Tavaly például 1,6 millió forintnyi behozatalt és csak 800 ezer forintnyi kivitelt rögzített a statisztika.