"Felmentettem a taskenti polgármestert, mert nem készült fel (a fővárosban) megfelelően a télre, és túl sokat beszélt, nem állt két lábbal a földön" - indokolta döntését Savkat Mirzijojev üzbég elnök hétfői videoüzenetében.

Tájékoztatása szerint az elnök menesztette az energiaügyi miniszter helyettesét, a hőerőművek főnökét, valamint a taskentin kívül több más város polgármesterét is.

Az elbocsátásokat megelőző hetekben üzbég energetikai vállalatok több vezető tisztségviselőjét őrizetbe vették az ország gáz-, illetve áramellátásával összefüggő "illegális tevékenységek" címén. Savkat Mirzijojev azzal vádolta az érintetteket, hogy nem tettek eleget az energiaszektorban burjánzó "korrupció és fosztogatás" ellen, és nem szállították le a megállapodások szerinti gázmennyiséget a felhasználóknak.

Az ásványkincsekben gazdag Üzbegisztán évente több mint 50 milliárd köbméter mennyiséggel a világ egyik legnagyobb gázkitermelője. Az elavult infrastruktúra miatt viszont rendszeres fennakadások vannak az áram- és a távhőszolgáltatásban, miközben a 35 milliós lakosú közép-ázsiai országban rendkívüli hidegeket mérnek. A helyi meteorológiai szolgálat szerint múlt pénteken 50 éve nem tapasztalt alacsony szintre, mínusz 19,8 Celsius-fokra süllyedt a hőmérő higanyszála Taskentben.

Az energiahiány orvoslására a gázexportot leállító Üzbegisztán decemberben importmegállapodást kötött a szomszédos Türkmenisztánnal. Oroszország nemrég felvetette egy "gázunió" ötletét is Üzbegisztánnal és Kazahsztánnal, de a javaslatra egyelőre nem érkezett érdemi válasz.