Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állam által vállat kezesség előkészítésénél és beváltásánál nem kell alkalmazni az eredeti rendelet több szabályát, ha az egyedi állami garancia vállalására Magyarország energiaellátásának biztosításához kapcsolódóan kerül sor.

Az ilyen egyedi állami garancia beváltásakor az államháztartásért felelős miniszter jár el a garanciaszerződésben foglaltak szerint. Az energiaellátás biztosításához kapcsolódó állami garancia adatairól – a kötelezettől kapott adatok alapján – ő tájékoztatja a naptári negyedévet követő hónap 20. naptári napjáig elektronikus úton a Magyar Államkincstárt - olvashatóak a kedd este megjelent Magyar Közlönyben az új szabályok, amelyek kedd 23 órától máris hatályosak.

Több szabályt is átírtak

Az eredeti, 110/2006-as kormányrendelet értelmében a kormánynak az egyedi állami kezesség- és egyedi viszontgarancia-vállalásra történő felhatalmazásról szóló döntéseit a Magyar Közlönyben kell közzétennie valamennyi lényeges feltétellel, az utóbbiak közé tartozik:

  • a kötelezett személye,
  • a vállalható állami kezesség, viszontgarancia összege vagy mértéke,
  • az állami kezesség-, viszontgarancia-vállalással támogatott hitelcél,
  • az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. közreműködésének módja.

Ezt tehát az energiaellátás biztosításához kapcsolódó állami garancia esetén ezentúl nem kell alkalmazni, akárcsak azok a többi paragrafust sem, amelyek az állami kezesség alapjául szolgáló szerződésnél szabályozták a közbeszerzési pályáztatás szabályait, az egyedi állami kezességi szerződés feltételeit, mintáját, előírták, hogy az ÁKK előzetesen véleményezze a szerződések pénzügyi feltételeit, pontosították a jogosult nemzetközi fejlesztési intézmény, külföldi székhelyű hitelintézet esetében a tájékoztatási kötelezettséget.

Szintén el lehet tekinteni attól például, hogy az állami adóhatóság a kezesség, az állami garancia és viszontgarancia beváltása miatt keletkezett, állammal szembeni tartozás behajtásáról - a kötelezett adóigazgatási azonosításra alkalmas adatainak és a behajtott összegnek a közlésével - értesíteni kell az államháztartásért felelős minisztert.