Pozitív eredményekkel zárultak az idei évben kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során elvégzett strandbüfé-ellenőrzések. A közel két hónapig tartó ellenőrzés-sorozat első két hetében zajlottak a strandbüfé-ellenőrzések.

Országosan 241 létesítményt vizsgáltak meg a szakemberek, melyek nagy része a jogszabályoknak megfelelően üzemel, az ellenőrök ugyanakkor hiányosságokat is találtak, jellemzően a higiénia területén

– összegezte a tapasztalatokat Felkai Beáta Olga, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A megújult, még komplexebb nyári ellenőrzések során a szakemberek kiemelten koncentrálnak – az évszakból adódóan – nagy népszerűségnek örvendő strandbüfékre is, melyek kontrolljára már az ellenőrzési időszak első két hetében sor került, ami persze nem jelenti azt, hogy a terület a továbbiakban felügyelet nélkül marad.

Hogyan kezelik az ételt és mennyire takarítanak körülötte?

  • A strandbüfék ellenőrzésének fókuszában az éttermek higiéniai állapotának megfelelősége,
  • az alapanyagok nyomonkövethetősége és kezelése állt.
  • Továbbá kiemelt figyelmet kaptak a hűtést igénylő alapanyagok és a megfelelő hűtési kapacitás is.
  • Megnézték a vonatkozó szabályozás szerinti, az élelmiszerbiztonságot garantáló és a keresztszennyeződést kizáró szakosított tárolást,
  • valamint az elkülönített alapanyag-feldolgozás feltételei mellett a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is.
  • A strandbüfékben forgalmazott büfétermékekből és fagylaltokból mintákat vettek mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatok céljából.
  • Az úgynevezett helyettesítő termékek (imitátumok) használatát és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is fokozottan figyelték.

Találtak piszkot bőven

Hibaként általános higiénés hiányosságokat állapítottak meg a szakemberek. Hibának bizonyult a higiénés kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is.

Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal.

A diák-munkavállalók kapcsán pedig jellemző hiányosság volt az elmaradt higiéniai oktatás.

Félkész és kész egy helyen?

A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás: az alapanyagok, a félkész és késztermékek együttes tárolása is számos esetben problémaként merült fel.

Több létesítményben a hűtőterek hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták.

Az ellenőrzött büfékben az úgynevezett „imitátumok” használata nem haladta meg a 60-40 százalékra tehető országos szintet. Ugyanakkor azokon a helyeken, ahol a tejföl helyett „frissfölt” vagy virsli helyett „rudacskát” használtak, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása elmaradt.

Fagylaltokat és tipikus büfés ételeket vizsgálnak

A forgalmazott ételekben előforduló allergénekről való információátadás viszont javuló tendenciát mutat.

79 fagylaltból és 19 büféételből vett minták eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálati eredményei szintén optimizmusra adnak okot. Ezek alapján ugyanis élelmiszerbiztonsági határérték túllépést nem állapított meg a Nébih laboratóriuma.

Az ellenőrzések tapasztalatait összegezve helyettes államtitkár asszony elmondta, hogy a büfék általánosságban megbízhatóak, és a vonatkozó jogszabályokban előírt rendelkezéseknek megfelelnek.