Több mint féléves csökkenés után novemberben nem romlott tovább a konjunkturális várakozásokat összegző GKI-Erste index: az előző havi mélypont után az üzleti és fogyasztói várakozások is minimálisan, a statisztikai hibahatáron belül javultak.

Az üzleti szektorban a stagnálás a szolgáltató cégeknek köszönhető, azok várakozásai ugyanis − többhavi markáns csökkenés után − a szeptemberi szintre erősödtek vissza. A foglalkoztatási szándék az iparban és a szolgáltatók körében kissé javult, az építőiparban nem változott, a kereskedelemben romlott.

Eközben az áremelési szándék minden ágazatban erősödött, igaz, ez az építőiparban csak a deflációs várakozások enyhülését jelentette. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt nemcsak az áremelést tervezők aránya nőtt jelentősen, hanem a várható drágulás átlagos mértéke is.

A fogyasztói bizalmi index értéke az egy éve tartó szinte folyamatos csökkenést követően novemberben stagnált. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét rosszabbnak ítéli meg, mint egy hónappal ezelőtt. Ugyanakkor a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlását az előző havinál valószínűbbnek tartották novemberben az emberek. Összességében novemberben erősödött a háztartások inflációs várakozása, míg a munkanélküliségtől való félelem kissé enyhült.

Indexek az utóbb fél évben

VI.VII.VIII.IX.X.XI.
Üzleti bizalom−4,4−6,9−11,3−11,7−14,9−14,0
Fogyasztói bizalom−41,0−42,0−40,7−47,2−49,8−49,5
Konjunktúra−13,9−16,0−18,9−20,9−24,0−23,2
Forrás: GKI