Most 5 százalékkal kevesebb kocsi fogy, mint az orosz-ukrán háború előtt a JóAutók.hu szerint, mégis átlag 400 ezer forinttal többet kérnek értük.

Az elmúlt egy hónapban 9 százalékos áremelkedés "robbant be" a használt autók piacán - mondta Halász Bertalan, a használtautós portál vezérigazgatója az RTL Híradóban. A közzétett hirdetések árszínvonala a februári végi 4,8 milliós átlagárról 5,3 millióra nőtt.

A jegybank alelnöke három hete beszélt először a stagfláció veszélyéről, vagyis a magas infláció alacsony gazdasági teljesítménnyel társulhat. Néhány napja közölte az MNB, hogy idén 10 százalékra gyorsulhat az infláció éves átlagban, miközben 2,5 százalékra lassulhat a GDP-növekedés. Virág Barnabás alelnök már az autóvásárlások elhalasztására és megtakarításra biztatta az embereket az Inforádióban.

A kormány már júniusban korrekciót ígér az infláció miatt a nyugdíjasoknak, a dolgozók jövedelméről pedig azt írták a híradónak, hogy "a magas infláció ellenére a családi adóvisszatérítés vagy a fiatalok szja-mentessége miatt is több pénzt vihetnek haza, mint tavaly".

A pénzügyminiszter szerint a háború miatt gyengül a magyar gazdaság: "jól látható, hogy a háború miatt a közép-kelet-európai térség sokkal kockázatosabb régiója lett Európának, a befektetők ezt így látják, és ez látszik a térségi valuták árfolyamán".

Az ellenzék gazdasági válságról beszél, és ha nyer a választáson, újra adómentessé tenné a minimálbért és magasabb nyugdíjat ígér.