Nem felel meg az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményének a hallgatói hitelszerződésről szóló kormányrendeletnek az a része, amely a diákhitel-tartozással rendelkező nőket jutalmazza - derül ki az alapvető jogok biztosának oldalán friss jelentéséből. Orbán Viktor kormányfő még tavaly májusban jelentette be, hogy a kétgyermekes nők tartozásának 50 százalékát, a háromgyermekesek teljes tartozását elengedik.

Székely László ombudsman szerint azonban nincs alkotmányos indoka annak, hogy a gyereket nevelő édesapa miért nem veheti igénybe a támogatást egyedülálló szülőként, szemben azzal az esettel, amikor az egyedülálló anyának jár ez a kedvezmény. "A jogalkotói mérlegelés eredménye nem felel meg az ésszerűség követelményének, hiszen a családok támogatása annak függvényében tér el, hogy melyik szülőnek van még vissza nem fizetett hallgatói hiteltartozása" - olvasható a jelentésben.

Az ombudsman álláspontja szerint az a megoldás felelne meg az egyenlő bánásmód követelményének, amely szerint ha az anyának már nincs vagy nem is volt tartozása, de az apának van, akkor az apa esetében is igényelhető legyen a támogatás. Székely László az örökbefogadás esetére is kitér a jelentésében. Úgy látja, a nő és a férfi közötti különbségtétel önkényes és indokolatlan, hiszen nemtől függetlenül azonos terhekkel jár együtt. Az ombudsman az alapjogi aggályok elhárítása érdekében felkérte Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét, hogy úgy módosítsák a vonatkozó rendeletet, hogy a diákhitel törlesztésével kapcsolatos kedvezményeket valamennyi érintett család igényelhesse.

Egyelőre kevés nő igényelte a kedvezményt

"2018. január 1-je óta 323 fő két gyermeket vállaló édesanya számára 222,4 millió forint összegben biztosítottunk 50 százalékos Diákhitel elengedést, míg 207 fő édesanyának 264,6 millió forint összegben engedtük el teljes Diákhitel tartozását, mivel három vagy annál több gyermeket vállalt" - közölte a Napi.hu-val Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing és kommunikációs igazgatója, aki elmondta azt is, hogy összesen 105 ezer nő ügyfelük van.

A Diákhitel1 korábbi havi maximuma 50 ezer forint volt, ami 70 ezerre emelkedett, így egy tanévre 700 ezer forint kérhető. Míg korábban 40 éves korig lehetett diákhitelt igényelni, most már 45 éves korig van erre lehetőség. A 24.hu cikke szerint 2017-ben összesen 1940 Diákhitel1 és 209 Diákhitel2 ügyfélnek mondták fel szerződését a törlesztés elmaradása miatt. Ezzel a bedőlt diákhitelesek száma átlépte a 19 ezer főt. A diákhitelesek jó adósok közé tartoznak: csak az ügyfelek 8-10 százaléka nem törleszt időben.

A Diákhitel Központ adatai szerint 2017 végén a diákhitelek állománya meghaladta a 260 milliárd forintot. A konstrukció 2001-es indulása óta már közel 400 ezren ezren éltek a diákhitel lehetőségével, a hitel kamata most sokkal jobb, mint a kezdéskor, amikor 14 százalék is volt.

Az adatok szerint a diákok 20-25 százaléka veszi fel a kizárólag képzési díjra fordítható diákhitelt, a Diákhitel2-t. Ennek a kamata már nulla százalékra csökkent. A szabadfelhasználású Diákhitel1 kamata pedig 2,3 százalék maradt, ezt a diákok 10-11 százaléka igényli. A diákhitelesek átlagosan 8 év alatt fizetik vissza a hitelüket a tanulmányok befejezését követően.