P. Mária (korábbi nevén M. Mária, illetve Sz. Gáborné) nyíregyházi őrizetéből tett online vallomást a Mátészalkai Járásbíróságon - tudósított a tárgyalásról a Telex.

A nőről elsőként 2018-ban a Magyar Nemzet írt, hogy állítólag 1300 milliárd forintot örökölt a Németországban élt apjától, és kapcsolatba került Kósa Lajos fideszes képviselővel. Kósa közreműködött volna a hatalmas vagyon rendezésében, amiért cserébe a nő mintegy 800 millió forintnyi eurót ajándékozott volna a politikus édesanyjának. A politikus később azt állította, hogy szélhámosság volt az egész, de kiderült, hogy többször is találkozott a nővel, és egy közjegyző előtti megállapodást is aláírt. A nőt 2018 tavaszán hozták haza Svájcból, ellene nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak.

"Ha tudta, hogy nem létező hagyatékról van szó, akkor miért fogadott el ilyen dolgokat?" - kérdezte szerdai tárgyalásán a Telex szerint P. Mária. Az asszony szerint nem ő kereste meg Kósát: az örökségről a csengeri polgármesteri hivatalba érkezett levélen keresztül értesült, majd Péteri István ügyvédhez ment. Később ez az ügyvéd hozta össze sógorán, Orendi Mihályon keresztül Kósa Lajossal - mondta a csengeri nő.

P. Mária: Kósa ajánlott segítséget

"Soha nem kerestem Kósát azzal, hogy a hagyatékomat segítsen megszerezni, vagy hogy befektessek. Ezt ő ajánlotta fel, miután leellenőrizte, hogy valós dologról van szó. Ő ajánlotta fel, hogy mindenben segítséget nyújt, hogy mielőbb hozzájussak, hogy ez a vagyon Magyarországon legyen befektetve, itt legyen használva, ne külföldiek intézzék.

Okiratokat írt alá vagyonkezelésről, hogy bármilyen ingóságot el tudjon hozni a konzulátuson keresztül a wisbadeni házból. Ezt is aláírta. Felesége nevére lett egy okirat készítve, amelyben 2 millió eurót kapott volna a felesége, miután nálunk egy családi botrány alakult ki, ezért a feleségével visszamondatta egy debreceni közjegyző által a felajánlást, és édesanyja nevére állíttatta ki. Mindig elfogadták az ajándékozást, aláírt levélátvételi elismervényt. Tehát ráutaló magatartással elfogadta, sohasem utasított vissza semmit" - mondta a bíróságon a csengeri nő.

Reagált Kósa

Kósa Lajos szerint P. Mária és a védőügyvédjének rá vonatkozó állításai nem felelnek meg a valóságnak. "Azt is értem, hogy mi motiválja a vádlottat védő ügyvédet, hisz ő a DK politikusa. Soha nem utaztam együtt sehova a vádlottal, aki soha nem fedezte semmiféle költségemet" - közölte a politikus az ATV és az RTL híradóival.

A nő szerint létezik az örökség

Többször járt Svájcban Kósával, ahol magánbanki vezetőkkel, ügyvédekkel találkoztak. "A Savoy hotelben lévő szállását is én fizettem" - mondta az asszony. "Én még most is hiszek abban, hogy ez az örökség megvan és meg fogom kapni. Ha nincs, akkor engem is becsaptak, de még most is hiszem, hogy ez nem történt meg. A nyomozóhatóság és az ügyészség sem tudja bizonyítani, hogy van-e örökség, vagy nincs" - mondta a Telex tudósítása szerint a csengeri nő.

770 milliós károkozás vádolják

A hatóságok szerint a szabolcsi asszony igazi apja Debrecenben hunyt el, és nem hagyott rá milliárdokat. A nőt üzletszerűen elkövetett csalássorozattal vádolják. Az ügyészség szerint egy nem létező apai örökségre hivatkozva kért kölcsönöket, összesen több mint 770 millió forintos kárt okozott. Az asszony az ügyében tárgyalást és DNS-vizsgálatot kért, és kérte több tanú meghallgatását is, köztük Kósa Lajosét is, de az utóbbiról eddig nem döntött a bíróság.

P. Mária elmondása szerint egy ismerősénél volt a bankkártyája és hagyatéki kártyája eltéve. "2014-15-ben ezt a kártyát elkérte tőlem Kósa Lajos. Onnantól kezdve nála van a kártyám. A végrendeleti kártyám is nála van. Átadtam neki a CIC bank jogászának e-mailjeit és papírokat, ezek szintén nála vannak."

P. Mária egy mondattal arra is utalt, hogy Kósa személyesen is vett tőle át pénzt, de általában a sofőrje érkezett érte - olvasható a tudósításban.