Az Európai Bizottság még márciusban döntött lélegeztetőgépekből, védőmaszkokból és egyéb egészségügyi eszközökből álló stratégiai raktárkészlet létrehozásáról. A segítségnyújtás a már működő uniós polgári védelmi mechanizmus keretében valósul meg. Ez azt jelenti, hogy ha egy adott ország képtelen megbirkózni a veszélyhelyzettel, akkor segítséget kérhet az Európai Bizottságtól. Az elosztást egy koordinációs központ irányítja annak érdekében, hogy az eszközök oda jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A márciusi döntés értelmében az egészségügyi készletet egy vagy több tagállamban helyezik el, amelyek amolyan elosztóközpontokként működnek. Szeptember végén Magyarország is csatlakozott a fogadó országokhoz, Dánia, Görögország és Svédország társaságában. A fogadó országok közvetlen támogatást kapnak Brüsszeltől, amely száz százalékban állja az eszközök beszerzését, szállítását és tárolását.

Szeptember közepén meg is jelent "A Covid-19 világjárvánnyal összefüggő lélegeztetőgép-készlet magyarországi raktárbázisának kialakításával kapcsolatos feladatok forrásának biztosításáról" című kormányrendelet, amelyben a beruházást terhelő áfa fedezetére 1,5 milliárd, az előfinanszírozásra pedig 1,1 milliárd forint biztosítását rendelte el a kormány.

Az EU állja

Mindez heves vitákat szított, mert volt, aki úgy értelmezte a rendeletet, hogy a kormány 2,5 milliárdért épít raktárt a tavasszal drágán vett több ezer, kihasználatlan lélegeztetőgép tárolására. Ezt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára határozottan visszautasította és leszögezte, hogy "az Európai Unió - Magyarország közreműködésével - vesz lélegeztetőgépeket, ezeket Magyarországon fogja tárolni, de persze ott veti be, ahol szükség lesz rájuk. Vagyis a projekt nem kerül semmibe a magyar költségvetésnek."

A Belügyminisztérium Menczerhez hasonlóan azt írta a Népszavának: "a raktár és a benne elhelyezett eszközök bekerülését, készenlétben tartását, valamint azok biztosítását teljes egészében az Európai Unió finanszírozza: 80 százalékban előfinanszírozás, 20 százalékban elszámoláskori megtérítés formájában. Nincs magyar önrész, a magyar költségvetést ideiglenesen - azaz az uniós követő elszámolás lezárásáig, az egyenleg rendezéséig - terhelő összeg (a jelenlegi árfolyamon számolva) 1.486.701.372 forint."

Brüsszel nem így tudja

Mindennek azonban ellentmond az Európai Bizottság álláspontja, amely a Népszava kérdésére világossá tette, hogy új raktár építésére nem adnak pénzt, a depóban saját eszközök is tárolhatók. Az Európai Bizottság állítása miatt újra rákérdeztett a lap BM-nél, hogy akkor a tárca szerint az unió állja-e a raktár létrehozásának költségeit is, de a cikk megjelenéséig erre már nem feleltek.

A Népszava szerint az Európai Bizottság azt is elárulta, hogy a raktározó ország feladata a kellékek és berendezések megvásárlása közbeszerzés útján. Az uniós testület elvárja, hogy a közbeszerzéseket az EU-s szabályokkal összhangban álló nemzeti törvényeket tiszteletben tartva hajtsák végre a tagállamok.

Az Európai Bizottság  szerint Románia és Németország 14 millió eurót kapott a célra elkülönített 370 milliós büdzséből, a kezdeményezéshez később társult négy ország összesen 170 milliót. A brüsszeli testület azt nem hozza nyilvánosságra, hogy pontosan mennyit fizet egy-egy országnak, mert nem akarja veszélybe sodorni a közbeszerzéssel kapcsolatos tárgyalásokat.

Nem lesz a raktárban korábban beszerzett lélegeztetőgép

Ehhez képest a Belügyminisztérium a Népszava érdeklődésére meglehetősen pontosan közölte, mit és mennyit venne. "A rescEU uniós raktárkészletre, és a kizárólag arra vonatkozó beszerzési eljárás 465 darab lélegeztetőgép (és 1860 darab fecskendős infúziós pumpa, 465 darab volumetrikus infúziós pumpa, 465 darab pumpadokkoló-állomás, 465 darab betegőrző monitor, és 50 darab központi monitorrendszer) beszerzését célozza."

A BM a Népszava kérdésére elárulta azt is, hogy a rescEU raktárban uniós raktárkészlet tárolása fog történni, a készlet feltöltésére a már beszerzett magyar lélegeztetőgépek és más eszközök nem használhatóak.