A Magyar bíróságok helyzete című jelentés - amelynek alapját egy bírák által kitöltött anonim kérdőíves felmérés illetve a nyilvánosan elérhető információk és dokumentumok elemzése képezi - bemutatja, hogy dacára annak, hogy az Európai Unió valamint az Európa Tanács intézményei és a szakmai szervezetek évek óta folyamatosan jelzik, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének túlzott hatalma veszélyezteti a bíróságok függetlenségét, a kormány mégsem tett semmit ennek a helyzetnek a megoldására.

Bár látszólag csend van a magyar bíróságok háza táján, de a rendszerszintű problémák és gyengeségek továbbra is komolyan veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét - mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója, aki szerint érdemi előrelépés nem történt a hatalmi egyenlőtlenség felszámolására és a bírósági igazgatás átláthatóságának a növelésére.

Némi pozitívum

Az OBH elnöke, Senyei György Barna elődjéhez, Handó Tündéhez képest mindenképpen egy új, sokkal kevésbé konfrontatív stílust valósított meg a bírák önkormányzati testületével, az Országos Bírói Tanáccsal (OBT) való viszonyában. Ez a stílusbeli különbség a bírák többsége számára pozitív változást jelentett a korábbi állapothoz képest. Az Amnesty International véleménye szerint azonban pusztán az OBH elnök személyében történő változás és a két szervezet közötti feszültség csökkenése nem jelenti a probléma megszűnését, az OBH és OBT közötti hatalmi egyenlőtlenség továbbra is komolyan veszélyezteti a bíróságok függetlenségét.

2020-ban is tovább folytatódtak a bíróságok és bírák elleni kormányzati politikai és sajtótámadások, amelyek negatív hatással voltak a bíróságokra. Az OBH elnöke nem mutatott túlságos következetességet ezeknek a támadásoknak a kezelésében: bizonyos esetekben példamutató módon felszólalt a támadásokkal szemben, de voltak olyan esetek is, amikor erre nem volt hajlandó. Ez a fajta következetlenség nem tett jót a bírósági pártatlanság megítélésének - véli a civil szervezet.

A bírósági vezetők túlnyomórészt csendben maradtak a politikai és sajtótámadások során, amely tovább növelte a bíróságokon uralkodó feszült hangulatot. A bírák egy része továbbra sem meri szabadon elmondani a szakmai véleményét, mert attól fél, hogy annak hátrányos következményei lennének a karrierje szempontjából vagy a nyilvánosságban érné támadás.

Feszült a légkör

A bíróságokon uralkodó dermesztő légkör továbbra is komoly probléma, még akkor is, ha történt pár pozitív fejlemény az elmúlt időszakban. Az OBH elnöke nem támogatta a bírákat abban, hogy azok a nyilvánosság előtt elmondhassák a véleményüket, illetve az egyes bírósági vezetőkkel szemben indított vizsgálatainak gyakorlata kérdéseket vetett fel a bírói karban és a nyilvánosságban is, ez pedig nem tett jót a pártatlanságba vetett bizalomnak.

A bíróságok függetlenségét érintő egyik legfrissebb kérdés a Kúria élére 2020 októberében megválasztott Varga Zsolt Andrással és a Kúria működését érintő törvénymódosításokkal kapcsolatosak. Varga Zsolt András annak ellenére kerülhetett a magyar rendes bírósági rendszer csúcsára a kormánypártok szavazataival, hogy nincsen ítélkezési tapasztalata, és már a jelöltségéhez is jogszabályokat kellett módosítani. A bírákat képviselő OBT 13-1 arányban nem támogatta Varga Zsoltot, mert nem volt tapasztalata bíróként - igaz, az OBT véleménye nem kötelező erejű.

Decemberben az Országgyűlés több törvénymódosítást is elfogadott, amelyek tovább erősítették a Kúria elnökének befolyását, ez pedig újabb kérdéseket vet fel a Kúria szerepének erősödése kapcsán, illetve, hogy mindez milyen hatással lesz a magyar bíróságok függetlenségére.

Víg Dávid szerint mindenképp szükség lenne a központi igazgatás átláthatóságának növelésére, és az Országos Bírói Tanács jogosítványainak megerősítésére, hogy végre valódi ellensúlyát képezhessék a bírák az Országos Bírósági Hivatalnak, és érdemben el tudják látni annak ellenőrzését. A bírósági vezetőknek minden esetben ki kell állniuk a politikai és sajtótámadásokkal szemben, és támogatniuk kell bírótársaikat abban, hogy felszólaljanak a bíróságok függetlensége érdekében - tette hozzá.