A készülő jogszabály ugyanis ellehetetleníti a kéménytisztítással foglalkozó vállalkozókat, s ezzel 1500 ember munkáját veszi el, mindenféle elfogadható magyarázat, illetőleg indok nélkül - mondta a lapnak Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke.

Március 10-én nyújtották be a törvénymódosító javaslatot arról, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem vegye át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást. A változtatás egyebek mellett azzal járna, hogy a kéményseprőcégek elvesztenék lakossági ügyfeleiket, ami a piac mintegy 90 százalékát teszi ki, a jövőben ugyanis csak a közületi kuncsaftokat szolgálhatnák ki.

Az új törvény novembertől ingyenessé tenné a lakossági kémények tisztítását, a feladatot a kéményseprőktől a katasztrófavédelemhez, és az általuk alkalmazott közmunkásokhoz rendelné. Az új szakemberállomány kiképzése azonban drága és időigényes - állítja az elnök. Egy-egy kéményseprő megfelelő szakmai képzése ugyanis 6-7 hónap, azaz 800-1000 óra, ami az országos képzési jegyzékben szereplő tanfolyam keretében történik. Az ilyen oktatások költsége eléri a kétmillió forintot személyenként.

Egyes becslések szerint a katasztrófavédelem átalakítása 6-6,5 milliárd forintot emészt majd fel a közpénzből. Így a családok számára szó sincs ingyenes szolgáltatásról, miután adó formájában csaknem ugyanannyi pénzt fizetnek be a háztartások, mint amennyit eddig seprési díjra költöttek, s adózóként olyanok is befizetik, akiknek nincs is kéményük - írta a lap.