Visa Magyarországért felelős területi vezetője ismertette az utazási és az azokhoz kötődő fizetési szokásokat vizsgáló ezer résztvevős felmérésük eredményeit, melyet a régió 8 országában – Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária – végeztek 18-65 évesek körében.

A régióban a magyarok állnak az élen a digitális fizetés használatában.

A külföldre utazó magyar turisták fő úticéljai között első helyen áll Horvátország, amit Olaszország, Ausztria és Görögország követ.

Sokan azt sem tudják, mi az a válság, ezerrel tolják a külföldi utakat

Egy friss kutatás szerint kevesebbet utaznak a magyarok a koronavírus-járvány vége óta, mint a pandémia előtti időszakban. Milyen turisztikai szezon elé nézünk, amikor a válaszadók ötöde úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem utazik külföldre? Bővebben>>>

Van, akit semmi nem tántoríthat el az utazástól

A külföldi utat tervező magyarok csaknem 50 százaléka nyilatkozta, hogy utazási terveitől sem az infláció, sem a megélhetési költések emelkedése nem tántorítja el.

Minden második magyar az utazására személyenként 200-600 euró között tervez költeni, ebben az összegben benne van a szállás, az étkezés és a költőpénz is.

Úgy tűnik, vidéki módi a készpénzes fizetés

A nők sokkal jobban szeretik a készpénzt, mint a férfiak, és minél kisebb egy település lélekszáma, annál jellemzőbb ott a készpénzhasználat. Ugyanakkor mégsem Budapest az okoseszközös, okostelefonos, okosórás fizetés fellegvára, és nem is a legidősebb korosztály ragaszkodik leginkább a készpénzhasználathoz. Bővebben>>>

Ugyanarról a kártyáról költekeznek, mint itthon

A magyar utazók 57 százaléka ugyanazt a fizetési kártyát tervezi használni külföldön, mint belföldön.

  • Magyarországon a válaszadók 66 százaléka a kényelmet,
  • 57 százalékuk a gyorsaságot,
  • 53 százalékuk pedig a biztonságot említette a bankkártyás fizetés előnyei között.

A magyarok leginkább éttermekben, élelmiszerboltokban, múzeumokban, ajándékboltokban és a tömegközlekedésen fizetnek kártyával vagy okostelefonnal.

A bankkártya vagy a készpénz a nyerő a külföldi nyaraláson?

A túlköltekezés elkerülését segíti a jegybank tanácsaival a nyaralási szezon előtt. Összefoglaltuk a bankkártyás és a készpénzes vásárlás előnyeit és buktatóit. Bővebben>>>

Mit ne felejtsen otthon utazás előtt?

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a külföldre utazók figyelmébe ajánlotta, hogy okoseszközeik mellett vigyék magukkal bankkártyájukat is.

  • Bankkártyánál fontos tisztában lenni annak PIN kódjával.
  • Az esetleges problémák megoldása érdekében pedig az utazóknál legyen kéznél a bankjuk ügyfélszolgálati telefonszáma is.
  • Külföldi utazás előtt érdemes áttekinteni a bankkártyákhoz beállított limiteket is.
  • Célszerű a külföldi utazásokra valamennyi készpénzt is vinni.
  • Javasolják, hogy külföldi utazás előtt tájékozódjanak arról, hogy bankkártyájukhoz kapcsolódik-e beépített utasbiztosítás, és ha igen, milyen feltételekkel.

A nyaralási szezonban nagy lehet a Revolut és a Wise előnye

A hagyományos bankszámlák mellett megjelentek a digitális, bankfiók nélküli pénzintézetek is, közülük itthon is két közismert, a Revolut és a Wise. Mi az előnyük a hagyományos bankokkal szemben, és mik esetleges hátrányaik? Bővebben>>>