A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság és az ahhoz szükséges stadion felépítésének támogatásához Karácsony öt pont teljesítését várja a kormánytól. A fővárosi közgyűlés szerdán dönt az ügyben - derül ki a portál tudósításából.

Karácsony elmondta, azokat is képviseli, akik Budapesten több zöldterületet és jobb egészségügyi ellátást szeretnének, s azt szeretné, hogy mindenki győztese legyen az atlétikai vb-ről folyó vitának. Ő akkor tud hozzájárulni a vb-hez, ha a követező öt pontot teljesíti a kormány.

  • Az elkövetkező öt évben a kormány költsön ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg és szakellátásra.
  • A stadionépítéssel együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. Karácsony Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsport beruházások lennének.
  • "Olyan beruházást szeretnénk látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja."
  • Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  • A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

Karácsony szerint jó lett volna helyi népszavazást kiírni az ügyben, de az idő szorítása miatt erre nem volt lehetőségük.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta, Ferencvárosnak nem igazi érdeke, hogy újabb sportlétesítmény épüljön, hiszen a területén van a Groupama Aréna, és ott fog felépülni egy húszezer fős csarnok is. A IX. kerületi polgármester azt várná el, hogy az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó beruházások a budapestiek érdekét szolgálja. Olyan rendezvényközpontot akar, ami nemcsak sportcélokat szolgál.