Jöhetett volna előbb a kormány kezdeményezése, amely alapján 27 százalékról 18 százalékra kívánják csökkenteni a nagy zenei rendezvények jegyének áfáját - így reagált a Napi Gazdaság érdeklődésére Gerendai Károly, a Sziget Kft. vezetője, aki azért tekinti fél sikernek az idei évre vonatkozóan a tervezett változást, mert már nagyon sok jegyet eladtak a Szigetre 27 százalékos áfával, s az adót már be is fizették a büdzsébe. A változás pedig július közepétől várható, ekkorra lehet hatályos az új jogszabály.

A módosító indítvány szerint "a hazánkban megrendezésre kerülő nagyszabású, nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok nemzetközi versenyképességének biztosítása érdekében indokolt, hogy a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatáshoz hasonlóan ezekre a kiemelt kulturális rendezvényekre való belépést biztosító belépőjegyek is a kedvezőbb 18 százalékos adókulcs szerint adózzanak". Gerendai ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy 21 uniós ország átlagában tíz százalékos adóteher sújtja a zenei rendezvények jegyárait, így ebben az összefüggésben bár csökken a magyarországi áfa, de még mindig jelentősen elmarad a versenytársakétól. Gerendai így nagyobb csökkenést is el tudott volna képzelni.

Az áfa csökkenése után nem mérséklődnek a jegyárak, de a Sziget Kft. a korábbiakhoz képest bevételének nagyobb hányadát tudja a rendezvény finanszírozására fordítani, ezáltal növelheti versenyképességét - tette hozzá Gerendai.

Az Artisjus a kisebb koncertekre is kiterjesztené a kedvezményt

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szerint a zeneipar lassan tíz éve válságos időt él át. Ugyanezen belül az élőzenei szektor az átlagnál jobban teljesített, de jelenleg itt is komoly anyagi nehézségekkel néz szembe minden szervező. Az okok közismertek: a fogyasztók eleve nehezen tudnak pénzt fordítani a szórakozásra, ráadásul az élőzenés rendezvények kifejezetten nagy költséggel járnak.

Az Artisjus úgy véli, hogy minden közteher-csökkentés jót tesz a zenei életnek, mert a lakosság zenei kultúrára fordított forrásait növelheti. A zeneszerzők és szövegírók ezért üdvözlik a most megjelenő törekvést, amely szerint alkalmi szabadtéri zenés-táncos rendezvények jegyének áfája 27 százalékról 18 százalékra csökkenne.

Ugyanakkor Artisjus azt tartaná igazságosnak, ha a nagy szabadtéri koncertek mellett a kisebb koncertek, az állandó koncerthelyszínek is élvezhetnék ezt az előnyt. A nagy fesztiválok árazási problémái ugyanis nemcsak őket érintik; a kisebb, feltörekvő zenekarokat, tehetségeket bemutató zárt helyszínek ugyanezzel a nehézséggel küzdenek.

A zeneszerzők, szövegírók számára az élőzene nagyon fontos kapcsolat a rajongók felé. Emellett megélhetésük, bevételük egy része is ebből a szektorból származik. Míg a koncertjegyek 27 százalékos áfamértéket hordoznak, addig a zenei alkotóknak az Artisjus útján a jegyár 6-9 százalék jut.

A cd-piacnak is jót tenne az enyhítés

Szintén nehéz helyzetben van a hangfelvételek értékesítését végző piac. Mint közismert, a zenei cd-k értékesítése drasztikusan visszaesett, és az ennek a helyét átvenni kívánó online zenei szolgáltatások nehezen indulnak el. Itt a szolgáltatások a sokszor ingyenes, jogsértő forrásokkal versenyeznek, így az árazás különösen fontos kérdés számukra. A 27 százalékos áfa tovább nehezíti ezen a területen a megújulást, így a csökkentés ezen a területen talán még indokoltabb lenne, és levegőt biztosíthatna az új szolgáltatásoknak - hangsúlyozta az Artisjus.