A nyelvvizsga-kötelezettség eltörlését is tartalmazza az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosítása, amelynek általános vitája zajlott ma az Országgyűlésben - írja az MTI.

Brutális visszaesés

A napokban írtunk arról, hogy majdnem megfeleződött a nyelvvizsgázók száma 2016-hoz képest, amikor még több mint 84 ezren kaptak bizonyítványt a nyelvtudásukról - ez derül ki az Oktatási Hivatal (OH) friss nyelvvizsga statisztikai adataiból. Tavaly 62 ezren, idén október elejéig pedig 46 ezren kaptak bizonyítványt azok, akik valamilyen idegennyelven vizsgáztak.

2010 és 2020 között segélyalapú társadalomból munkaalapút épített a kormány, most pedig az a cél, hogy 2020 és 2030 között munka és tudásalapú társadalmat hozzanak létre és így Magyarország 2030-ra a régió tudásbázisává váljon.

A nyelvvizsga nem lesz a diploma feltétele

- mondta a parlamentben György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár.

A törvénymódosító javaslatot azzal indokolta: az elmúlt években megújult magyar felsőoktatásban szükségessé vált az állami fenntartásra vonatkozó szabályozás deregulálása és finomhangolása az autonómia bővítésének és a versenyképesség növelésének szándékával.

Régóta napirenden van a probléma

A törvényjavaslat szerinte "régóta húzódó problémát kezel" a nyelvvizsga-követelmények rendezésével. A diplomához kötött kötelező nyelvvizsga ugyanis egyedi magyar szabályozás volt, máshol nincsen hasonló az Európai Unióban.

A kormány azt javasolja a nyelvvizsga kapcsán az Országgyűlésnek, hogy a felsőoktatási intézmények dönthessenek a végzettséghez igazodó idegen nyelvi ismeretek elsajátításának és mérésének meghatározásáról.

Hangsúlyozta: nem kétséges, hogy az idegen nyelv ismerete szükséges egy felsőfokú végzettséggel rendelkező számára, de a kormány álláspontja az, hogy az oklevélszerzésnek a középfokú nyelvvizsgához történő "mechanikus hozzákötése" nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az államtitkár jelezte azt is: a koronavírus-járvány idején a nyelvvizsga-amnesztia hatására több mint 140 ezer diplomát adtak ki, amely megfelelt a munkaerőpiac elvárásainak, a munkáltatók ugyanis nyelvi kompetenciát várnak el, nem nyelvvizsgát.

Az új szabályozás bevezetése felmenő rendszerben történik, de arra is módja van a felsőoktatási intézménynek, hogy a már a képzésben résztvevő hallgató tantervét kiegészítse idegen nyelvi képzéssel.

A képzésüket befejezett hallgatók, amennyiben 2021. augusztus 31-e után államvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkapják diplomájukat

-mondta.

A javaslat szerint az európai felsőoktatási térség 49 tagállamában kiállított oklevelek esetében a magyar felsőoktatási intézményeknek nem lesz elismerési teendője, mert ezek az oklevelek a megfelelő hazai végzettségi szinttel válnak egyenértékűvé - mondta.