Az elfogadott költségvetési törvény szerint az önkormányzatok 2022-ben 3181 milliárd forintot költhetnek. Ez bő 200 milliárddal marad el az önkormányzatok 2010-es kiadásaitól. 12 év alatt tehát számszerűleg is csökkent az összeg. Reálértéken még inkább, hisz azóta 30 százalékos inflációt mért a KSH - írja a Népszava.

A 2010-ben ténylegesen elköltött 3395 milliárd az akkori GDP 12,5 százalékára rúgott. Ezzel szemben az idei tervezett szint a várható GDP-nek már csak 5,6 százalékát teszi ki. Vagyis a GDP-arányos kiadások az elmúlt 12 évben megfeleződnek.

Eközben átalakultak a polgármesteri hivatalok feladatai is. 2012-2013-ban például elvették tőlük az egészségügyi és az oktatási intézményeket. De már 2011-ben, majd az államosítások után is csökkentek a települések GDP-arányos kiadásai, így ma már alapvető fejlesztéseket sem képesek önerőből indítani.

Az ország közel két hónap múlva választ. Ezután, de még idén, hosszú távú modellt alkotva, alapjaiban újra kell gondolni a helyhatóságok pénzügyeit. Ebben politikai nézetektől függetlenül egyet értenek úgy a települések vezetői, mint a helyi gazdálkodással foglalkozó szakemberek.

Ehhez képest a Fidesz önkormányzati terveiről semmit nem tudni: a kormánypárt semmilyen programmal nem készült a választásokra. Igaz, az ellenzéki összefogás Közös Alap nevű programja sem nyújt túl sok fogódzót. Mindazonáltal az irat hitet tesz az önkormányzati függetlenség visszaállítása mellett.

A dokumentumból az is kiderül, a 2010 előtti gyakorlatot visszaállítva az önkormányzatok is részesülnének a központi adókból. A személyijövedelemadó-bevételekből a 2000-es években még 40 százalékot kaptak a települések.