Az óriási befektetett tőke és a kezdetben meredeken emelkedő kereslet mára megfordult: egyre több jel utal arra, hogy a fogyasztóknak nem nyerte el a tetszését a vegán hús, vagyis a növényi alapanyagokból készült, hagyományos húsra hasonlító termékkínálat.

Az élelmiszeripari innovációnak számító műhús iránti érdeklődés megfordult 2022-ben. Az amerikai piackutatók szerint

a keresletben bekövetkező visszaesés megpecsételte a növényi fehérjékből készült termékek jövőjét,

esélytelenné vált az a törekvés, hogy néhány éven belül a teljes húspiac 10 százalékát ezek a húshelyettesítők uralják.

A járvány hozta el az alternatív hús fénykorát

Az elmúlt években dollármilliárdokat áldoztak a befektetők az olyan élelmiszeripari innovációkba, amelyek előállítása és forgalmazása érdemben csökkentené a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását, elsősorban az állattenyésztés visszaszorításával.

A két legsikeresebb startupnak az amerikai Beyond Meat és az Impossible Foods bizonyult. Mindkét cég olyan termékeket fejleszt, amelyek külsőre szinte megegyeznek a hagyományos húséval, és a cél az, hogy az ízük is ugyanolyan legyen, de növényi fehérjeforrások felhasználásával. A legtöbb ilyen készítménynek az alapanyaga

  • a csicseriborsó, 
  • a bab,
  • a lencse, 
  • szója 
  • és a búza.

A termékek a 2020-as járvány előtt robbantak be a piacra, mint a hagyományos húsoknál jóval környezetkímélőbben előállított, élőállat megölése nélkül készített, az állati fehérjeforrásoknál egészségesebb ételek.

Az eladások a koronavírus-járvány alatt csúcsot döntöttek, és az optimista előrejelzések szerint néhány év múlva a teljes húspiac 10 százalékát is a vegán húsok uralhatják – olvasható a Bloomberg összefoglalójában.

A tavalyi év azonban rányomta a bélyegét az alternatív húspiacra, az újfajta étkezési kultúra helyett pedig legfeljebb átmeneti divatot jelenthetnek a műhúsok.

Az infláció felülírta a fogyasztók éghajlati törekvéseit

Az amerikai eladási adatokból kiderül, hogy a kiskereskedelmi forgalomban kapható Beyond Meat és az éttermekben rendelhető Impossible Foods termékei iránt 2022 harmadik negyedévtől rohamosan elkezdett visszaesni a kereslet:

  • az éttermi rendelések 9 százalékkal,
  • a kiskereskedelmi forgalmuk 14 százalékkal esett egy év alatt.

Az alternatív húspiac vállalkozásait tömörítő ernyőszervezet, a Good Food Institute (GFI) adatai szerint

2021-ben még 1,4 milliárd dollárt, vagyis közel 500 milliárd forintot fektettek a befektetők a növényi alapú húshelyettesítők fejlesztéseibe. Az alternatív termékekkel foglalkozó vállalkozások száma pedig 107 cégre ugrott, ezek szinte mindegyike startup vállalkozás, a világ minden táján.

A kutatások és a termékek fejlesztése ugyanakkor nem haladnak a tervezett ütemben: a vegán húsok ára továbbra is jóval magasabb, mint a hagyományos húsféléké. A 2022-es évről még nem állnak rendelkezésre adatok, ugyanakkor a kiskereskedelmi és éttermi kereslet-visszaesés egyértelműen kimutatható.

A visszaesés egyértelmű jele, hogy a tőzsdén

a Beyond Meat részvények árfolyama idén január közepén 74 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, míg 2021-hez képest mintegy felére esett vissza.

Ez a tendencia várhatóan az arányaiban rekordmagasnak mondható befektetői érdeklődést is visszaveti.

Drága, rossz az íze, ráadásul egészségtelen

Noha a hagyományos állattartáshoz képest jóval környezetkímélőbb a növényi fejérékből készült húspótlók gyártása, várhatóan nem ezek hozzák meg az áttörést az élelmiszeriparral és a mezőgazdasággal összefüggésbe hozható károsanyag-kibocsátással szemben. Jelenleg a növényi hús teljes húspiaci részesedése a Bloomberg adatai szerint mindössze 0,04 százalék, gyakorlatilag kimutathatatlan.

Belátható időn belül nem váltják fel a legelőket a szántók és a hús alapanyaga sem lesz növényi eredetű
Belátható időn belül nem váltják fel a legelőket a szántók, és a hús alapanyaga sem lesz növényi eredetű
Kép: Pixabay

A szakértők szerint több okra is visszavezethető a kezdeti lelkesedést követő fogyasztói elutasítottság:

  1. Ár: A forgalomba hozott növényi alapú álhúsok jóval drágábbak, mint a hagyományos húsok. Az eltarthatóságuk sem hosszabb, mint az állati eredetű termékek, ráadásul ezek is hűtést igényelnek. A hosszú szállítási útvonalak miatt pedig jelentősen megnő a beszerzéssel járó költség is.
  2. Íz: A külsőre ugyan a hagyományos húshoz hasonló jegyeket viselő termékek íze gyakorlatilag egyáltalán nem hasonlítható a megszokotthoz. A fogyasztóknak nem ízlenek ezek a termékek. Akik korábban is fogyasztottak húst, és nincsenek éghajlati és állatjóléti aggályaik, azok aligha térnek át ezekre a termékekre. A vegetáriánus és vegán fogyasztók többsége – mivel egyébként sem fogyasztott korábban húst – nem keresi azt az ízvilágot, és a megszokott étrendjén nem változtat, ha nem jön be neki a termék.
  3. Egészségügyi kockázat: Az elmúlt egy-két év tapasztalatai világossá tették, hogy a hagyományos húsokról pusztán egészségügyi okokból nem érdemes áttérni a növényi fehérjéből gyártott húshelyettesítőkre. A csak részben nyilvánosságra hozott receptúrák mellett a termékeket rendszeresen fogyasztók egyre gyakrabban fordulnak orvoshoz gyomorpanaszokkal, valamint sokaknál korábban nem jellemző allergiás reakciókat is kiváltottak a műhúsok. Az eddigi vizsgálatok is azt erősítették meg, a növényi húsok fogyasztása nem jár egészségügyi előnyökkel még a rákkeltőnek ítélt vöröshúsokkal szemben sem. Sőt, ezek az ultrafeldolgozott termékek egyre több vélemény szerint inkább kockázatosak az egészségre, mivel az alapanyagként felhasznált növények hagyományostól eltérő felhasználása – például a búza megfőzése, egyéb hőkezelési eljárások – allergéneket szabadíthat fel. Ezekről a hatásokról – szemben az állati termékek feldolgozásával – alig vannak tapasztalatok.

Eltűnik, vagy velünk marad a növényi hús?

Egyértelműen velünk marad. Ennek oka, hogy eddig dollármilliárdokat öltek a befektetők a termékek fejlesztésébe. Ezek a fejlesztések ráadásul folyamatosak:

a cél, hogy a hagyományos húsokkal azonos áron lehessen nagy mennyiségben előállítani növényi fehérjékből készült alternatívákat,

amelyeknek a kinézete mellett az állaga és az ízvilága is megegyezik a jól megszokott csirke, vagy marhahús ízzel.