Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy az oroszországi ukránbarát ügynökök amikor május elején támadást intéztek a Kreml ellen, akkor nem Ukrajnából, hanem orosz területről indítottak drónokat –értesült a CNN, az amerikai hírszerzést jól ismerő forrásoktól.

Az viszont egyelőre nem világos, hogy az elmúlt napokban végrehajtott további dróntámadásokat – köztük egy Moszkva melletti lakónegyedet és egy dél-oroszországi olajfinomítókat célzó akciót – ugyancsak Oroszországon belülről indította-e az ukrán-szimptizánsok hálózata.

Az amerikai tisztviselők csak abban biztosak, hogy

Ukrajna olyan szabotázssejteket hozott létre Oroszországon belül, amelyek ilyen típusú hadviselésben nagy gyakorlatot szerzett operatívokból állnak.

A legvalószínűbb pedig az, hogy Ukrajna látja el őket eszközökkel, méghozzá ukrán gyártmányú drónokkal. Olyan bizonyíték ugyanis egyelőre nem áll rendelkezésre, amely közvetlenül az Egyesült Államokra terelné a gyanút. 

Azt, hogy miként sikerült Ukrajnának a drónokat az ellenséges vonalak mögé juttatnia, azt a CNN-t informáló, meg nem nevezett két amerikai tisztviselő sem tudta pontosan megmondani. Ám az tudvalevő, hogy az ukránok jól bevált csempészútvonalakat alakítottak ki, amelyeken keresztül akár a drónokat vagy alkatrészeiket Oroszországba küldhetik. 

Betelt a pohár Zelenszkijnél

Dróntámadást hajtott végre az oroszok ellen Ukrajna egy nappal azután, hogy Oroszország csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására. Egy olajfinomítót ért találat, ami nem messze van a Fekete-tengertől és stratégiailag kiemelten fontos szerepet tölt be az energiaellátásban. Bővebben>>>

Egy európai hírszerzési tisztviselő megjegyezte, hogy az orosz-ukrán határ hatalmas és nagyon nehezen ellenőrizhető, így bőven alkalmas a csempészetre – amit a tisztviselő szerint az ukránok jó ideje ki is használnak. 

Azt is figyelembe kell venni, hogy ez Oroszország perifériális területének számít – mondta az informátor.

Itt a túlélés mindenki problémája, így a készpénz csodákra képes

– tette hozzá.

A CNN-nek nyilatkozó források szerint az is homályos, hogy pontosan ki ellenőrzi ezeket az szállításokat, bár az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy az ukrán hírszerzésen belül is lehetnek érintettjei. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök általános szabályrendszert alakított ki arra vonatkozóan, hogy mit tehetnek és mit nem a hírszerző és biztonsági szolgálatok, azonban nincs minden művelethez szükség az ő jóváhagyására. 

Mindenesetre az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetőjének szóvivője a hírügynökség kérdésére azt sugallta, hogy a rejtélyes robbantások és dróncsapások Oroszországon belül folytatódni fognak. 

Közben felfedték az ukránok céljait – az oroszok

Az ukrán haderő fő célja jelenleg az, hogy elérjék az Azovi-tenger partszakaszát és elvágják a szárazföldi folyosót – állítja Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye oroszok által kinevezett kormányzója az orosz RIA Novosztyi hírportálnak.

Rogov szerint az ukrán haderő jelenleg nagy erőkkel támadja a megye frontvonalak mögött található településeit: a többek között nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat használnak orosz célpontok ellen.

Az orosz vezető arra is kitért, hogy szerinte még nem indult meg teljes gőzzel az ukrán ellentámadás, jelenleg csak a védvonalakat tesztelik a kijevi erők.

Rendkívüli: drónokat szedtek le a Kreml közelében, maga Putyin lehetett a célpontjuk

Dróntámadást akadályoztak meg Moszkvában a hivatalos orosz bejelentés szerint, személyesen Vlagyimir Putyin elleni merényletkísérletnek tekintik az esetet. Nem meglepő módon Ukrajnát gyanúsítják, bár bizonyítékkal nem szolgáltak. Bővebben>>>