Két, arcát maszkkal elfedő fegyveres ember hívekre támadt vasárnap az isztambuli Sariyer negyedben lévő Szent Mária római katolikus templomban mise idején, egy embert megöltek – jelentette be Ali Yerlikaya török belügyminiszter az X közösségi oldalon.

A két gyanúsítottat elfogták, de nem tudni, mi volt a tettük indítéka, és azt, hogy kik voltak az elkövetők – közölte az MTI.

Nem sokkal korábban az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként Telegram-csatornáján, mondván, a merénylet a terrorszervezet vezetőinek zsidók és keresztények elleni támadásokra való felhívására történt.

A török belügyminiszter a nap folyamán közölte, hogy a „gyalázatos támadás” célpontja a szertartás egyik résztvevője volt, aki a helyszínen életét vesztette.

A fegyveres elkövetők lövéseket adtak le a levegőbe, és a beszámolók szerint a férfit akkor lőtték le, amikor felállt, hogy tiltakozzon.

Ferenc pápa a vasárnapi imádság során szolidaritását fejezte ki az isztambuli római katolikus templom híveinek közösségével.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket követően telefonon fejezte ki részvétét a templom papjának, valamint a kormánypárt helyi képviselőinek.