A térségi vízközmű-szolgáltató (Wasserverband Strausberg-Erkner, WSE) adatai szerint a Tesla Berlin melletti gyárából két éve folyamatosan a megengedett határértéket jelentősen meghaladó koncentrációban áramlik a két vegyi anyag a vízkészletbe.

A WSE többször is figyelmeztette az üzemet, amely azonban nem bizonyult együttműködőnek.

A szolgálató most azt sürgeti a környékbeli települések polgármestereinél, hogy a probléma orvoslásáig tiltsák meg az üzemnek a szennyvíz csatornába engedését. Ellenkező esetben a vízközmű cégnek tetemes költsége keletkezik a vegyszermentesítéssel.

Minderről elsőként a Stern hírmagazin számolt be belső, nem nyilvános dokumentumok alapján.

A német sajtóban komoly visszhangot kiváltó ügyre a Tesla közleményben reagált.

A cég nem vitatta a mérési eredményeket.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a WSE szennyvíztisztító kapacitását nem terheli túl az autógyár, hiszen annak saját tisztítórendszere van, és csupán az üzemi konyhák és mellékhelyiségek szennyvizét eresztik a közösségi csatornahálózatba.

A Tesla első, és egyelőre egyetlen európai gyárának kezdettől fogva nincs jó híre.

Az évente több százezer elektromos autót gyártó üzem legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a hatalmas telephelyet biztosító Grünheide község lakónak többsége helyi népszavazáson elutasította a bővítési terveket, amelyek újabb fairtással járnának.

Elutasítják a bővítést az európai Tesla-gyár környékén lakók

A kontinens első és egyelőre egyetlen Tesla-üzemének otthon adó németországi településen a nemek kerültek többségbe egy helyi népszavazáson.

A részletekről ITT írtunk bővebben.