Tesla azt tervezi, hogy a Berlin melletti,  már most 300 hektáros telephelyét még további 170 hektárral bővíti, megnégyszerezi a termelést, a környezetbarát szállítás, a közúti forgalom tehermentesítése érdekében teherpályaudvart, raktárakat épít, de szerepel a tervek között bölcsőde átadása is.

A grünheidei-i lakosok és a környezetvédők aggodalma miatt kiírt népszavazás elutasította ugyan a bővítést, de az eredmény nem kötelező érvényű. Német sajtójelentések szerint a Tesla egyelőre vizsgálja a lakosság reakcióját, de legfeljebb csak apró változtatásokat hajlandó tenni a bővítési tervén.

A legnagyobb vitapont a Tesla, és a gyárat támogató önkormányzat, valamint az építkezés ellenzői között az, hogy újabb 100 hektáron kellene letarolni a fákat a Gigafactory miatt már eleve megtizedelt környékbeli erdőségben. De a kritikus pontok között szerepel még a fényszennyezés erősödése, a levegőminőség további romlása, és mindenekelőtt a talajvíz kérdése.

Az óriásgyárban 2022-ben készültek el az első járművek, a vállalat beszámolója szerint évente több mint 250 ezer elektromos autó gördül le a gyártósorról. A cég 12500 embernek biztosít munkát.