Különleges nyári akciót hirdetett egy fifikás grazi vendéglátós az infláció és a nyári hőség elleni küzdelem jegyében. Robert Grossauer, a Brauhaus Puntigam sörfőzde tulajdonosának kampányötlete hatalmas népszerűségnek örvend a környéken, hiszen egy korsó frissen csapolt, fél liternyi Puntigamer Panther sört 2001-es áron, 37 schillingért csapol, ami átszámítva 2,7 eurónak fel meg. Ez az árszínvonal bő két évtizeddel ezelőtt volt jellemző, mielőtt Ausztriában a valutát shillingről euróra változtatták. (A hivatalos átváltási árfolyama szerint egy euró 13,7603 schillinget ér – a szerk.)

Csak a kápé számít

Az akcióban való részvétel feltétele, hogy ténylegesen schillingben, vagyis csakis készpénzben lehet fizetni a különleges nedűért – írja az osztrák Kurier.

A cikk felidézi, hogy a Nemzeti Bank szerint Ausztria alvó schilling készlete 2022. december 31-én körülbelül 6,9 milliárd volt, ami 499 millió eurónak felel meg. Sörben számítva ez körülbelül 180 millió korsó aranyló italnak felel meg a Puntigam sörgyárban, ahol egyébként enélkül a kampány nélkül is viszonylag alacsony, 4,20 eurós átlagáron értékesítik a csapolt sört. 

A sörfőzde évtizedek óta igen népszerű a sógorok körében: csúcsidőszakban akár ötszáz vendég is megfordul a birtokon, ahol olyan jellegzetes ételeket is kínálnak a sör mellé, mint a sertésszelet vagy a híres mezei óriásperec. 

A világ legnépszerűbb piája

A sör a legnépszerűbb alkoholos ital a világon, különösen igaz ez Ausztriában, ahol a lakosság globális összehasonlításban a harmadik helyen áll az éves sörfogyasztás mennyiségét tekintve. A világon a legtöbb sört fogyasztó ország ugyanakkor Csehország, ahol többek között feltalálták a közkedvelt Pilsner sört, amelyet nap mint nap fogyasztanak a csehek, akárcsak az országba látogató turisták. 

A sör évezredek óta az emberi kultúra része, kutatások szerint az első nedűt 13 ezer évvel ezelőtt főzték – emlékeztet az Express.at írása. Más alkoholos italokhoz képest a sör előnye az alacsony alkoholtartalom, emellett kutatások szerint jót tesz a szívnek és a memóriának, továbbá csökkenti a stresszt és a koleszterinszintet, illetve sokféle ízvilágban kapható. 

2022-ben a világ sörpiaca 587,9 milliárd eurós értéket ért el, és a következő öt évben a piac várhatóan tovább bővül, 2028-ra elérve a 666 milliárd eurót.

(Thurzó Katalin)