Olaf Scholz német kancellár csütörtök este Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel találkozik egy vacsora keretében, amelyen az Európai Unió és Kína politikájáról tárgyalnak. A két nehézsúlyú uniós vezető titkos találkozója, amely csak néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt lesz, félig zártkörű eseménynek számít.

A német kancellár és a francia elnök az elmúlt években többször is összetűzésbe került egymással, legutóbb februárban, amikor Macron elméleti síkon kitárta a kaput a NATO szárazföldi csapatainak Ukrajnába küldése lehetősége előtt, amit Scholz határozottan elutasított – írja a Politico.

A megbeszélés egyik fő témája Hszi Csin-ping látogatása lesz, aki vasárnap érkezik Franciaországba három napra, mielőtt Szerbiába és Magyarországra utazna. A vacsorán Olaf Scholznak lehetősége lesz arra, hogy tájékoztassa a francia elnököt a kínai vezetővel a múlt hónapban Pekingben folytatott megbeszéléséről.

A német és francia elnök nem ért egyet a támogatott kínai elektromos járművekre kivetett uniós vámok esetleges bevezetésével kapcsolatban sem.

A German Marshall Fund munkatársa, Noah Barkin szerint, aki elsőként számolt be a vacsoráról, Macron megpróbálja majd meggyőzni a kancellárt, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett csatlakozzon hozzá a jövő héten a kínai vezetővel tartandó találkozóhoz.

A vacsora másik esélyes témája az uniós politika, különösen a védelem és annak finanszírozása lesz. Emmanuel Macron erőteljesen szorgalmazza az úgynevezett védelmi kötvények bevezetését, amely közös európai adósságkibocsátást jelentene a katonai beruházások finanszírozására, a német kancellár viszont ezidáig elutasította az ötletet.