Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, az Európai Parlament tagja a Kínával foglalkozó interparlamentáris bizottságban dolgozó tisztviselőket célzó kínai állami kémkedési kampány legújabb áldozata lett.

A hírről elsőként a Le Soir című belga napilap számolt be. Márciusban az amerikai igazságügyi minisztérium vádiratot adott ki, amelyben az áll, hogy a kínai kémügynökséggel, az Állambiztonsági Minisztériummal kapcsolatban álló kínai hackerek a Pekinggel szemben kritikus európai törvényhozók koalíciójának, a Kínával foglalkozó parlamentközi szövetségnek (IPAC) „minden európai uniós tagját” célba vették.

Guy Verhofstadt az ötödik belga tisztviselő, akit az APT31 nevű kínai hackercsoport az IPAC-on keresztül Kínával kapcsolatos munkája miatt lett célpont. További célszemélyek között van Samuel Cogolati, a zöldek parlamenti képviselője, Els Van Hoof, a belga külügyi bizottság elnöke, Hilde Vautmans, liberális európai parlamenti képviselő és Georges Dallemagne, szövetségi képviselő.

A múlt héten Hadja Lahbib belga külügyminiszter beidézte a kínai nagykövetet a vádak miatt. Cogolati a Politicónak elmondta, hogy 2021-ben, ugyanabban az évben, amikor Peking szankciókkal sújtotta, más uniós törvényhozókkal együtt ő is célkeresztbe került. A kibertámadásokról Cogolati csak 2023 februárjában értesült a Centre for Cybersecurity Belgiumtól kapott e-mailben.

Furmányos kínai hackerek

Az FBI április 5-én kelt levele szerint a 2021-es hackerkampány az IPAC tagjainak számlaképét, az uniós törvényhozók .gov-stílusú fiókjait vette célba. Az elkövetők 10 fiókot regisztráltak és használtak, hogy több mint ezer e-mailt küldjenek nagyjából 400, az IPAC-hoz kapcsolódó személynek. Van Hoof esetében a kémek a laptopját vették célba egy olyan e-mailen keresztül, amely úgy nézett ki, mintha egy nemzetközi ügynökségtől érkezett volna:

Az e-mailek Donald Trumpról és az emberi jogokról szóltak. Nagyon ártatlannak és informatívnak tűntek. De a cél az volt, hogy bejussanak a rendszerünkbe

– mondta van Hoof.
A közös sajtónyilatkozatban az öt megcélzott tisztviselő így reagált: „Ez nem egy politikai párt vagy egy adott ország elleni támadás volt. Ez egy támadás volt minden olyan politikus ellen, aki kihívást merészel intézni Peking ellen. Egy hangon szólalunk fel, amikor elítéljük ezeket az akciókat, amelyek a minket összekötő demokratikus értékek szívébe hatolnak.”