Május 1-jén ismét repülőgépszerencsétlenség történt az Amazonas vidékén: a kolumbiai polgári légiközlekedési hatóság által 1996 óta regisztrált 641 balesetből 56, vagyis az összes baleset közel kilenc százaléka az Amazonas térségében történt, annak ellenére, hogy a kolumbiai lakosság kevesebb mint két százaléka él ott.

Miközben Kolumbia arra vár, hogy megtalálják a szerencsétlenség után eltűnt négy gyermeket, egyre több vád merül fel azzal kapcsolatban, hogy a repülőgépbalesetek túlságosan gyakoriak az Amazonas vidékén, ahol a légi közlekedés gyakran az egyetlen összeköttetés a lakossági központok között.

A gépen tartózkodó három felnőtt, köztük a pilóta és a gyerekek édesanyja, Magdalena Mucutuy meghalt a balesetben, a gyerekeknek azonban csak a nyomait találták meg a környező erdőkben: egy cumisüveget, egy rögtönzött menedéket, egy piszkos pelenkát és még apró lábnyomokat is.

Ezek a felfedezések táplálták a reményt, hogy a 13 éves Lesly Jacobombaire Mucutuy, a 9 éves Soleiny Jacobombaire Mucutuy, a 4 éves Tien Ranoque Mucutuy és a csecsemő Cristin Ranoque Mucutuy túlélték a balesetet. Jelenleg több száz katona és bennszülött felderítő végez nagyszabású keresést, azonban ez már négy hete eredménytelennek bizonyul.

Az őslakosok szószólói szerint a tragédia a kormányzati hanyagság következménye.

A baleset hírét követően a Kolumbiai Amazonas őslakosainak szervezete nyilatkozatot adott ki, amelyben Bogotát azzal vádolta, hogy nem hajtja végre a szükséges biztonsági ellenőrzéseket és protokollokat a régióban közlekedő repülőgépek esetében. A szervezet elnöke, Julio Cesar Lopez a CNN-nek azt mondta, hogy reméli, hogy a kongresszusi vizsgálat megelőzi a jövőbeni tragédiákat.