Március 22-én este a Crocus City Hall kulturális központ elleni elkövetett krasznogorszki terrortámadásban vagy annak következtében 144 ember vesztette életét, 551 sebesültek meg - jelentették az orosz hatóságok.

A tömeges lövöldözés elkövetésével eddig négy tádzsik állampolgárt vádoltak meg, velük együtt már 10 gyanúsított van előzetes letartóztatásban. A koncertterem elleni támadás elkövetésének felelősségét az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadista szervezet vállalta magára.

Az orosz állami hírügynökség beszámolóját az Index.hu idézi:

Az orosz elnök szerint minden láncszem a helyére kerül terrortámadást illetően, a hatóságok pedig eljutnak a támadás megrendelőihez.

Vlagyimir Putyin a Belügyminisztérium kibővített ülésén tett arra ígéretet, hogy Oroszország eljut a terrortámadás megrendelőihez  - írja a TASZSZ.

Önök most több más osztállyal együtt nyomoznak a március 22-én bekövetkezett véres terrortámadás elkövetői ellen. Azonban számunkra nagyon fontos, hogy ne csak az elkövetők kerüljenek kézre, hanem a láncszem összes darabja a helyére kerüljön, azaz a megrendelő azonosítására is sor kerüljön

- monda az ülésen Vlagyimir Putyin.

Időközben az orosz elnök parancsot adott ki az országos migrációs politika megváltoztatására: felkérte a belügyminisztériumot, valamint a többi rendvédelmi szervet, hogy a kormánnyal és az elnöki adminisztrációval együttműködve ezeket a kérdéseket átfogóan, minden apró részletre odafigyelve dolgozzák ki.

Vlagyimir Putyin felháborodásának adott hangot, hogy egy ilyen ügy kellett annak megértéséhez, miszerint egyesek minden gond nélkül eljuthatnak Oroszországba, áteshetnek minden formaságon, munkavállalói engedélyt kaphatnak úgy, hogy gyakran bűnözők csoportjai állnak mögöttük.

Állampolgárságért folyamodnak anélkül, hogy alapszintű orosz nyelvtudással is rendelkeznének. Ide modern, digitális, elektronikus, biometrikus adatbázisok kellenek. A most működők láthatóan nem elegendőek

- mondta Vlagyimir Putyin.

Ahogy arról az Economx.hu beszámolt: az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája hétfőn közleményt adott ki, amely szerint „egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az Egyesült Államok, amely mentegeti a bűnöző kijevi rezsimet és segítséget nyújt neki, azt kockáztatja, hogy a nemzetközi terrorizmusban való részvétel gyanújába keveredik”. Az SZVR azzal vádolta meg a Biden-kormányt, hogy igyekszik hamis képet kialakítani a krasznogorszki terrortámadásról, és hogy az amerikai külügyminisztérium, a hírszerző szolgálatok, a hozzájuk kapcsolódó nem kormányzati szervezetek és a médiorgánumok igyekeznek minden gyanút átterelni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és környezetéről az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre. Ebben a kémszolgálat szerint szerepet kaptak az orosz rendszeren kívüli ellenzék külföldön élő képviselői is.