Nagy az aggodalom az orosz tengeri felszíni drónok használatával kapcsolatban, amelyek veszélyeztethetik a Fekete-tengeri polgári hajózást. 

Mint az ukrán és az orosz médiumok is megjegyezték, az ukrán fegyveres erők korábban nem jelentették, hogy Oroszország tengeri drónokat használna – adta hírül a független orosz hírportál, a Meduza.

Egy nappal korábban orosz haditudósítók számoltak be felszíni drónok használatáról. Egy Odessza melletti híd aláaknázásáról tettek közzé egy videót, és azt állították, hogy azt egy haditengerészeti drón támadta meg. A haditudósító távirati csatorna Military Informant felvetette, hogy Moszkva ősszel kezdett ilyen típusú drónok fejlesztésébe, egy, a Krím partjainál talált ukrán drónt véve alapul.

Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok a donbászi harcokról is beszélt a Military Informantnak:

A legfeszültebb helyzet ma a donyecki irányban van, az ellenség naponta akár 50 támadást is indít. Ugledar és Marinka közelében folytatódnak a kemény harcok. Erősen tartjuk a védelmet. A front egyes részein sikerült helyreállítanunk a korábban elvesztett pozíciókat, és ott tartani a terepet. Az ellenség folyamatos nyomása ellenére továbbra is tartjuk Bahmutot, és intézkedéseket teszünk a város körüli frontvonal stabilizálására.

A Zatoka híd, amelyet az orosz háborúpárti távirati csatornák szerint február 10-én egy haditengerészeti drón támadott meg, az egyetlen közvetlen útvonalat jelenti az odesszai terület délnyugati részéhez. Ha ez zárva van, akkor csak Moldován keresztül lehetséges ide eljutni.

2022. október végén az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy dróntámadás, köztük egy haditengerészeti támadás érte Szevasztopol kikötőjét. Erre válaszul Moszkva visszalépett az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztül történő exportjáról szóló megállapodástól, majd néhány nappal később meggondolta magát. Novemberben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénzgyűjtést jelentett be egy haditengerészeti drónflottára.