Az SBU hozzáteszi, hogy az egyház Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló pénzügyi és ipari csoportoktól kap pénzt a tevékenységekhez, melyeket állítólag jótékonysági adományként templomok építésére adományozzák.

A Kyiv Independent szerint az egyik ilyen magáncég lehet az északnyugat-oroszországi Kronstadtban működő Szent András-kereszt szervezet.

A Bloknot orosz hírportál szerint a csoportot állítólag 2017-ben hozták létre azzal a céllal, hogy más zsoldoscégek újoncait képezze ki. A székesegyház apátja az orosz médiának adott nyilatkozatában tagadta, hogy a Szent András-kereszt zsoldos társaság lenne, mondván, hogy csak készségeket tanítanak a fiataloknak és felnőtteknek a jövőbeli katonai szolgálatot illetően.

Az SBU úgy véli, hogy a kronstadti szervezet helyi híveket toboroz, főként olyanokat, akik rendelkeznek katonai tapasztalattal, is kiképzik őket, hogy bevethetők legyenek Ukrajnával szemben.

Megállapításaik szerint az utasításokat  a székesegyház területén vagy speciális kiképző létesítményekben hajtják végre, az orosz különleges szolgálatokkal együttműködve.

Ugyan a katonai magáncégek működését tiltják az orosz törvények, a Kreml széles körben alkalmazza őket az ukrajnai háborús erőfeszítésekhez és az orosz érdekek előmozdításához a világ más területein, többek között Afrikában.

Hiába lázadtak, mára Putyin házi hadserege lett a Wagner

A Wagner-csoport félkatonai csoport egy hónappal ezelőtt elhunyt vezetőjének utódja a jelek szerint Vlagyimir Putyin elnök feltétlen bizalmát élvezni. A Jevgenyij Prigozsint váltó Andrej Trosev állandó vendég lett a Kremlben a hosszú tárgyalóasztal mellett.
Bővebben--->