A Reuters számolt be arról, hogy a Kreml szerdán közölte, a múlt héten Jevgenyij Prigozsin Wagner zsoldosvezér és kilenc másik ember halálát okozó repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálása során felmerült annak lehetősége, hogy a balesetet szándékosan okozták.

Nyilvánvaló, hogy különböző verziókat vizsgálnak, beleértve azt a verziót is – tudják, miről beszélünk –, hogy mondjuk, szándékos atrocitásról van szó

– nyilatkozott az újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki korábban tagadta, hogy bármi közük lenne a repülőgép-szerencsétlenséghez. Ekkor a szóvivő arra szólította fel az újságírókat, hogy a tényekre alapozzanak, amelyeket a nyomozás fog tisztázni, és hogy várják meg, amíg genetikai vizsgálat erősíti vagy cáfolja meg Prigozsin halálát.

Nemzetközi vizsgálatról hallani sem akarnak 

A The Guardian szerint Peszkov arról is beszámolt, hogy a repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálása csak Oroszország ügye, és szó sem lehet nemzetközi vizsgálatról.

Korábban a brazil repülési balesetek kutatási és megelőzési központja (CENIPA) a repülésbiztonság javítása érdekében kijelentette, hogy csatlakozna az orosz vezetésű vizsgálathoz, amelyet nemzetközi szabályok szerint végeznének el. Az orosz légügyi hatóság azonban nem volt köteles igent mondani a CENIPA-nak, hiszen az ENSZ montreali székhelyű Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) szerint a Moszkvából induló, szentpétervári célállomású járat belföldi volt, így nem vonatkoznak rá a nemzetközi szabályok.

Néhány korábbi nyomozó úgy véli, hogy az Egyesült Államok, és más nyugati kormányok szerint is a Kreml állhat az egyébként rendkívül biztonságos Embraer augusztus 23-i balesete mögött.

Az orosz vizsgálóbizottság vasárnap erősítette meg, hogy Prigozsin az áldozatok között volt. Egy most előkerült felvételen – amely még április végén készült – Prigozsin mintha előre látta volna halálát, ugyanis a közel egy perces klipben az orosz zsoldosfőnök Oroszország háborús pályáját hasonlította össze egy repülőgéppel, amely „szét fog esni a levegőben”. 

A bizottság közleményben közölte, hogy a törvényszéki vizsgálatokat követően mind a 10 holttestet azonosították, amelyeket a helyszínen találtak, és személyazonosságuk „megegyezik az utaslistával”.