Egyre több videó kerül fel a közösségi oldalakra, amelyben az oroszoknál harcoló szerb önkéntesek bemutatják, hogy bánnak velük. Dejan Beric szerb mesterlövész, aki toborzóként is szerepet vállalt, egy üzenetben arról beszélt, az orosz katonák a szerb önkénteseket gúnyolják, rasszista megjegyzésekkel illetik, „úgy kezelik őket, mint akik lopni, és nem mint, akik harcolni jöttek.”

Állítása szerint volt, akit meg is vertek, illetve alig 2-3 tárral küldik a frontvonalra harcolni a szerb katonákat.

Cigányoknak hívják őket, arról faggatják őket, hogy miért jöttek egyáltalán ide.

Beric azt állítja, hogy a parancsnokság nem engedélyezte a beteg szerbek kezelését sem, és nem látta el őket katonai felszereléssel és fegyverekkel – írja a Meduza.

A szerb zsoldosok megtagadták a harcot az ezred részeként, és azt követelték, hogy helyezzék át őket egy másik egységbe. Ezt követően a szerbeket, köztük a betegeket is háborús bűnösnek nyilvánították, több napig az utcán tartották élelem és víz nélkül.

Beric szerint a zsoldosokat veréssel, lövöldözéssel és bebörtönzéssel fenyegetőzve is megpróbálták rákényszeríteni a támadásra.

Január 8-án reggel a katonai rendőrség tagjai a szerbeket arra kérték, hogy írjanak alá papírokat, amelyekben elismerik, hogy kémek. Nyomatékul a levegőbe lőttek, puskatussal verték a katonákat, és néhánynak betörték a fejét

– mondta a toborzó.

Beric azt reméli, hogy a zsoldosok helyzetével kapcsolatos információk Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter tudomására jutnak, pedig ezeknek a videóknak a közzététele után büntetőeljárás indulhat ellene.

Dejan Beric az egyik leghíresebb balkáni zsoldos, aki 2014 óta harcolt az önjelölt DPR és LPR oldalán. Szerbeket toboroz az orosz hadseregbe, többek között több mint 100 ezer előfizetővel rendelkező YouTube-csatornáján keresztül. Beric tagja volt annak a választói kezdeményező csoportnak, amely támogatta Vlagyimir Putyin jelölését a 2024. márciusi elnökválasztásra.