Tárgyalóasztalhoz ült csütörtök este Vlagyimir Putyin orosz elnök Junusz-Bek Jevkurov védelmi miniszterhelyettessel és Andrej Trosevvel, a Wagner-csoport jelenlegi vezetőjével – adta hírül a Kreml hivatalos oldala.

Az elnöki honlap beszámolója alapján a Wagner-csoport élén a közelmúltban elhunyt Jevgenyij Prigozsint váltó Andrej Trosev Putyin elnök maximális bizalmát élvezi. Az orosz elnök szerint ugyanis Andrej Trosev több mint egy éven át harcolt a Wagner magánhadseregben, ezért pontosan tudja, hogy miként kell sikerre vinni egy ilyen típusú egységet.

Andrej Trosev már azon a találkozón is részt vett az orosz elnökkel, amelyre azt követően került sor, hogy június 23-án a Wagner-csoport orosz magánhadsereg fellázadt az orosz kormány ellen. Erre öt nappal a zsoldoscsapat lázadása után, június 29-én került sor a Kremlben. Vlagyimir Putyin 35 embert hívott meg rá, a megbeszélés közel három órát át zajlott, Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér és 34 Wagner-parancsnok és vezető társaságában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban arról beszélt, hogy a Wagner-csoportot vezető Andrej Trosev már az orosz védelmi minisztériumban dolgozik.

Vlagyimir Putyin és az Andrej Trosev közti találkozó kremli leiratának érdekessége, hogy az új Wagner-vezér hivatalos titulusa a beszélgetésben sem hangzik el, ahogy a Kreml honlapján sem szerepel.

Még nagyobb gyanúba keverte magát Oroszország: nem indít vizsgálatot a lezuhant repülőgép ügyében

Oroszország nem hajlandó nemzetközi szabályok szerint vizsgálni a Prigozsint szállító Embraer repülőgép balesetének körülményeit, ezzel tovább erősítve a gyanakvást, hogy a Kreml nem ártatlan az ügyben. Bővebben --->