Szabad Európa ukrán szolgálatának oknyomozó részlege, a Sémák hozzáférhetett az orosz  „Redut” magánhadsereg zsoldosainak mobiltelefonjaihoz, egészen pontosan azok tartalmához. Az általuk rögzített videókat úgy mutatják be, mint cáfolhatatlan bizonyítékait annak, hogy a bevonuló orosz csapatok 2022-ben számos bűncselekményt követtek el Kijevben és Harkivban. 

A lefoglalt/megtalált mobiltelefonokkal készült videókból kiderül, hogy a 2022 február-márciusában a Kijevi terület ostromakor, közvetlenül a helyi lakosok udvarában rejtegették a katonai felszereléseiket, mások házaiban laktak, de még az ukránok autóira és egyéb ingóságaira sem voltak tekintettel – írja az Ukrainszka Pravda.

A 2022 augusztusában és szeptemberében készült videók azt is rögzítették, ahogy a helyi lakosokat miként viszik kihallgatásra vagy „egyszerűen csak” kínozni az otthonaikból.

Mi is az a Redut?

A „redut” valójában egy titkos hálózat, amely oroszok ezreit toborozza az Ukrajna elleni háborúhoz - önkéntes alakulatnak beállítva. Korábban újságírók bizonyítékokat tettek közzé arról, hogy ezt a fegyveres alakulatot az orosz vezérkar fő hírszerzési igazgatósága irányítja és finanszírozza. Más félkatonai zsoldos szervezetekkel együtt ők vették át a Wagner helyét a háborúban.

Az egyik felvételen az orosz katonák azzal dicsekednek, hogy elloptak egy motorkerékpárt – a járművet egyszerűen trófeának nevezik, és egymásnak ajánlgatják a fuvart. 

Egy másikban egy magánház garázsában álló, nyilvánvalóan ukránoktól lefoglalt Mercedes mellett arról beszélgetnek, hogy az most már az övék. 

Az oroszok belső dokumentációja, amelyhez az újságírók hozzáférhettek, valamint a Redut-zsoldosok több tucatnyi telefonbeszélgetésének elemzése segített bizonyítani, hogy pontosan mely településekre tették be a lábukat.

A videók akaratlanul azt is dokumentálták, hogy mely házakba törtek be, mit csináltak ott és mit vittek el.

A helyi lakosok az újságíróknak elmondták, hogy az oroszok nemcsak a spájzokat pakolták ki, de gyakorlatilag minden vagyontárgyat elvittek a házakból, mindezt azzal az indokkal, hogy „nácikat” és „biolaboratóriumokat” keresnek.

Biolabort kerestek, vodkát találtak - az egyik Redut-zsoldos
Biolabort kerestek, vodkát találtak - az egyik Redut-zsoldos
Kép: Youtube/RFE

Az oroszok mobiltelefonjain készült felvételeknek köszönhetően később nemcsak az Ukrajnán átívelő mozgásuk időrendjét lehetett rekonstruálni, hanem azt is, hogy pontosan kik vettek részt a harcokban. Így sikerült azonosítani a fegyvereseket és parancsnokaikat.

Később négy zsoldos közülük – név szerint Ruszlan Kolesnyikov, Mihail Ivanov, Valentin Bics és Maxim Volvak – ukrán hadifogságba ejtettek. Három civil megkínzásáért ítélték el őket.

A tárgyaláson elismerték bűnösségüket, de a műsornak adott interjúban azzal védekeztek, hogy csupán parancsot teljesítettek. Más kérdés, hogy videókból inkább az derül ki, hogy a Redut zsoldosai vidáman és nagy buzgalommal utaztak a hódító útjukra és nem kisebb lelkesedéssel gyűjtötték be a kihallgatásra szánt embereket.

A Fehér Ház összekapcsolná Izrael és Ukrajna támogatását

Tizenegy amerikai halálos áldozata van az izraeli pokolnak, ezt maga Joe Biden amerikai elnök jelentette be. Most pedig a képviselők arról dönthetnek, hogy Ukrajna támogatási programját összevonják az Izraelnek biztosított támogatással. >>>