Az ukrán-magyar külügyminiszteri tanácskozást követően Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője kijelentette, hogy Ukrajna erőteljes lépést tett Volodimir Zelenszkij elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója felé.

A hétfői ungvári kétoldalú tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, Ukrajna eltökélt abban, hogy végre rendezze Magyarországgal a kisebbségi jogokkal kapcsolatos vitát.

Ennek érdekében a külügyminisztérium égisze alatt különbizottságot hoznak létre, amelynek tíz napon belül konkrét elképzelést kell beterjesztenie a két ország kormánya elé arról, hogy a magyar fél által benyújtott „kérdések listájából mit és hogyan kell megoldani, illetve mit sikerült már megoldani".

Szavai szerint, ha korábban a nemzeti kisebbségek kérdésével Ukrajna uniós tagságával összefüggésben kellett döntéseket hozni, akkor most kétoldalú vitát kell folytatni azért, hogy „végre rendeződjön a kérdés, amely alapjában véve már minden nemzeti kisebbség érdekében megoldódott".

A tárgyalásokat értékelve Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának vezetője, Andrij Jermak úgy fogalmazott, hogy „erőteljes lépést tettünk" az ukrán államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozójának megszervezése felé.

„Azt szeretnénk, hogy ez a találkozó konkrét eredményekkel záruljon és új lapot nyisson a két ország kapcsolatában" – mondta Andrij Jermak, aki szerint mindkét fél abban érdekelt, hogy a csúcstalálkozó minél hamarabb létrejöjjön.

Az ukrán elnök hivatalának vezetője szerint senki sem gondolhatja azt, hogy a szomszédos államok lehetnek nem jószomszédi viszonyban.

Szijjártó Péter még épségben: megtörtént a magyar-ukrán találkozó

Hivatalosan is tárgyalóasztalhoz ült Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Ukrajnában.