Öt ember ellen emeltek vádat, egy személyt pedig őrizetbe vettek, miközben megpróbált átkelni a határon. Ha bűnösnek találják őket, akár 12 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

A vád szerint egy ukrán fegyvergyártó cég alkalmazottai a védelmi minisztérium tisztviselőivel összejátszva közel 40 millió dollárt sikkasztottak el, amelyet 100 000 aknavető gránát vásárlására szántak az Oroszországgal vívott háborúhoz – írja az Euronews ukrán biztonsági forrásokra hivatkozva.

A nyomozás annak jegyében indult, hogy Ukrajna épp megpróbálja felszámolni az országban uralkodó korrupciót, hogy felgyorsítsa tagsági felvételét az EU-ba és a NATO-ba. Mindkét blokk jelentős korrupcióellenes reformokat vár el az ukrán vezetéstől a csatlakozásért cserébe.

A vizsgálat az ügyben még 2022 augusztusára nyúlik vissza, amikor a meggyanúsított állami tisztviselők 36,45 millió euró értékű tüzérségi lövedékekre vonatkozó szerződést kötöttek a Lviv Arsenal ukrán fegyvergyártó céggel. Az áru azonban azóta sem érkezett meg, a pénzt pedig a vállalat bankszámlája helyett különböző ukrajnai és balkáni számlákra küldték.

Az ukrán főügyész szerint ezeket az összegeket azóta lefoglalták, és az ország védelmi költségvetésébe fogják visszautalni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt annak idején, 2019-ben korrupcióellenes programjával választották elnöknek, és azóta valóban számos lépést tett is az ügy érdekében, például sikkasztásban rajtakapott állami vezetők menesztésével.

Gigantikus korrupciós botrány tört ki Ukrajnában: lebukott a teljes Legfelsőbb Bíróság

Jelenleg Ukrajna Legfelsőbb Bíróságának összesen 18 bírájánál zajlik házkutatás. Azon túl, hogy az ukrán taláros testület vezetője lebukott közel 3 millió dollár kenőpénzzel, az ukrán hatóságok már keresik a volt politikust is, akitől az összeget kaphatta. A részletekről ITT írtunk bővebben.