A magyar külügyi tárcavezető hétfőn reggel, egy rendőrségi helikopterrel érkezett meg Kárpátaljára. A tárgyalás során a kárpátaljai magyarok korábbi jogain túl a vg.hu információi szerint előkészítik Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját is.

Az ukrajnai tárgyalás során Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország „soha nem kért semmi olyan jogot a kárpátaljai magyarság számára, amely 2015 előtt ne létezett volna" – derült ki a külügyminiszter hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóból. Vagyis olyan kéréseket terjeszt elő, amelynek teljesítésével az azévi jogokhoz térnének vissza, tette hozzá a külügyminiszter. 

A magyar külügyminiszter jelezte, hogy tizenegy pontban összegezték a magyar kéréseket, köztük a nemzetiségi iskolai jogállás helyreállítását, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségének ismételt megteremtését és a magyar nyelv korlátozásmentes használatát a felsőoktatásban, a kultúrában, a közigazgatásban és a közösségi élet terében.

Szijjártó Péter azt is bejelentette, hogy egy kétoldalú kormányközi bizottságot bíztak meg azzal, hogy konkrét, szövegszerű javaslatokban próbáljanak megállapodni minél előbb, és ezeket tárják majd a két külügyminisztérium elé.

Bő egy héttel ezelőtt Szijjártó Péter ukrán nyelvű halálos fenyegetéseket kapott. Ebben az állt, hogy a magyar küldöttség a találkozó napján, azaz január 29-én „robbanásveszélyes üdvözletre” számíthat.

Ugyanakkor egy nappal az utazás előtt a magyar külügyi tárca vezetője azt írta: nem lesz semmi gond, mivel „sms-t kapott Kelemen atyától”, hogy a győri bencés rendház szerzetesei imádkoznak érte.

Kétharmados veszteséget könyvelhet el az ukrán elnök és családja

Volodimir Zelenszkij és feleségének jövedelme tavalyelőtt 3,7 millió hrivnyára (körülbelül 34,6 millió forint) csökkent az előző évi 10,8 millió hrivnyához (101 millió forint) képest - derült ki az államfőnek az elnöki honlapon ismertetett vagyonnyilatkozatából. A részletekről ITT írtunk bővebben.